Analyser Flera köprekommendationer finns bland måndagsmorgonens aktieanalyser.

DNB Markets inleder bevakning av Sobi med rekommendationen köp och riktkurs 360 kr.

Carnegie höjer rekommendationen för Scandi Standard till köp, från tidigare behåll. Riktkursen har dragits upp till 70 kr, från tidigare 61 kr. Det framgår av en analys.

Kepler Cheuvreux höjer sin rekommendation för Concentric till köp från behåll. Riktkursen sänks till 160 från 175 kr. Det skriver Bloomberg News. I torsdagskväll meddelade Concentric att bolaget tappat en större kund, motsvarande cirka 10 procent av omsättningen. Aktien backade med 2,2 procent på fredagen till 139,80 kr.

Nordea Markets höjer riktkursen för Elekta till 187 kr från 140 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys. Senast betalt för medicinteknikaktien är nästan 127 kr. Alltså ser Nordea en uppsida på 47 procent. Hittills i år är uppgången nästan 90 procent för aktien.

Carnegie upprepar sälj för Orexo men höjer riktkursen till 46 kr, från tidigare 28 kr. Rekommendationen är baserad på de långsiktiga utmaningarna för bolaget uppger Carnegie i en ny analys.

Efter domslutet kring Zubsolv, där ett patent förlängts till 2032, har Carnegie uppdaterat sina estimat för Zubsolv. Dock tror Carnegie att bolagets vinster når en topp under 2019 för att därefter falla avsevärt under 2020 när royalties för Abstral kommer att upphöra.

Carnegie konstaterar att verksamheten för Orexo var förlustbringande under första halvåret om royalty för Abstral räknas bort. Det visar att bolaget har svårt att skala upp verksamheten i den takt som krävs för att nå lönsamhet i linje med snittet för branschen.

Vidare hävdar Carnegie att det saknas framtida projekt, finansiella resurser och tid för att parera vinsttappet, framgår det av analysen.

Värderingen anses nu vara väl ansträngd efter den senaste tidens kursuppgång efter domstolsutfall kring patentförlängningen för Zubsolv. Orexo handlas i linje med liknande bolag inom specialty pharma, men borde handlas med rabatt givet en lägre lönsamhet och osäkerhet kring utsikterna på längre sikt och det stora behovet av Zubsolv.

Ett sannolikt scenario är en strukturaffär, vilket dock inte är något som Carnegie räknar med kommer att ha någon ”uppsidepotential” för aktieägarna.

Under måndagen stod kursen i Orexo på 67,40 kr, en nedgång med nästan 5 procent för dagen. Kursen har gått upp med 68 procent sedan Zubsolv-domslutet blev känt.