Tre högutdelare att bottenfiska

Publicerad 2012-12-13 09:54

Aktietips I varje nummer av Placeringsguiden och Privata Affärer finns en topplista över aktierna med högst direktavkastning. Där finns möjligheter att göra fynd.

Vissa av aktierna på listan ligger där främst för att kursen är så pressad, och inte bara för att utdelningen är god. Här är tre kursförlorare med hyfsad värdering som alla ligger och väntar på att göra en turn around.

  • Ratos 8,5 procents direktavkastning. Riskkapitalbolaget har sålt ett par bra innehav under året och kan kanske via kassatillskotten behålla den höga utdelningen, men många bolag i portföljen går dåligt just nu. Det innebär å andra sidan många turn around-lägen, men frågan är när eventuella vändningar kommer.
  • Oriflame 8,1 procents direktavkastning. Insiders köper, ett återköpsprogram av egna aktier planeras och sminkbolaget har länge pekats ut som en uppköpskandidat. Försäljningen faller i år, men den kommer ryckvis och kan lyfta med bättre konjunktur. Dessutom har rörelsemarginalen klarat sig bra och ökat i år.
  • Byggmax 6,6 procents direktavkastning. Bygghandelskedjans VD sålde just aktier och vinsten står och stampar i år. Lägg till att det hårda vintervädret inte lär få ut många hemmasnickare. Butiksexpansionen bäddar för resultatlyft på sikt när tiderna blir ljusare och konjunkturen bättre.

För alla tre bolagen och aktierna kan det bli värre innan det blir bättre, men historiken är ganska god och de höga direktavkastningarna ger tröst i väntan på att konjunkturen ska vända.

Privata Affärer har inte köp på någon av aktierna i nuläget, men det är ändå aktier värda att hålla koll på.

Listan beräknas på databasen Factsets snittprognoser för utdelningarna som kommer våren 2013.