Tre heta köptips i it-sektorn

Publicerad 2017-10-09 08:00

Aktietips Börsveckan gör en djupdykning i svenska it-sektorn "som tyngs av prispress och tuff konkurrens från utlandet". Bland köpråden finns HiQ, Avega och Knowit, medan tidningen avvaktar med Tieto, Prevas, Softronic och Addnode.

HiQ, skriver tidningen, har under många år levererat lönsamhetssiffror som många inom it-branschen bara kan drömma om. Det motiverar, tillsammans med god underliggande fart i verksamheten, bolagets premievärdering.

Avega har på sistone haft stigande tillväxt och lönsamhet. P/E-talet 11 på Börsveckans ”försiktiga prognoser” för 2018 gör att tidningen anser att köpläge råder.

Cevian är största ägare i Tieto, vars kurs har lyft med 50 procent de senaste åren. Börsveckan anser inte att samma utveckling framöver är sannolik: aktien får rekommendationen ”avvakta” eftersom tidningen inte vågar tro på rejält stigande rörelsemarginaler från dagens 8-10 procent i kombination med högre tillväxttakt. Båda behövs för att aktien ska ha en rimlig uppsida, heter det.

Även Prevas får rådet avvakta: aktien har gått starkt sedan årsskiftet, men lönsamheten är fortfarande låg i absoluta tal trots en stark marknad.

Detsamma gäller Softronic: rådet blir att avvakta ”givet den lite oklara tillväxttrenden och relativt höga värderingen”.

Knowit får däremot ett köpråd: it-konsulten är populärast bland nyexaminerade konsulter i tider av arbetskraftsbrist, och värderingen är ”ganska låg”.

Börsveckan avvaktar med Addnode, som betecknas som ett ”stabilt konsultbolag med en bra lönsamhet” där skäl finns för hög värdering. Men premien mot sektorn är ”i mastigaste laget” för ett köpråd.

I sin modellportfölj ersätter Börsveckan klädbolaget MQ med verkstadskoncernen AQ.