Tre heta aktier

Publicerad 2012-09-24 09:24

Aktier I september månads marknadsrapport från Enter Fonder konstaterar fondbolaget att centralbankernas stimulanser varit drivande för börsuppgången. Därmed finns likheter med uppgångarna under 2010 och 2011.

Skillnaden är dock att dessa uppgångar också stöddes av förbättrade makrodata, särskilt i slutet av uppgångscyklerna. Slutsatsen är enligt Enter att det nu krävs förbättrade makrofaktorer för att uppgången ska kunna hålla i sig.

Enter Fonder spår att rapportperioden för det tredje kvartalet blir svag, inte minst för industriföretagen. Trots den något dystra synen har fondbolaget identifierat några heta aktier som uppfyller tre avgörande krav:

  • Ordning och reda på verksamheten
  • Förmåga att generera tillväxt
  • Ett pris på aktien som inte är för högt

Ett sådant bolag är Atlas Copco. Enter konstaterar att eftermarknadsaffären står för ungefär 40 procent av Atlas försäljning. Det är en väldigt lönsam verksamhet med marginaler kring 30 procent. Den har också en god och stadig tillväxt. En annan fördel är att aktien just nu handlas till rabatt, menar ekonomerna på fondbolaget.

En annan av Enters favoriter är danska Novo Nordisk som är världsledande på diabetesläkemedel. Det är en sjukdom som ökar stadigt i takt med att folk får det bättre ställt.

Bolaget har dessutom flera nya produkter på gång, bland annat en medicin för behandling av fetma.

Enter spår att aktien fortsätter stiga i takt med en god vinsttillväxt.

Fondbolagets tredje favorit är bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Bolaget är väldigt starkt i Kina och tar där andelar i rask takt. Autoliv sysslar också med ”aktiv säkerhet” som är teknik för att undvika kollisioner.  Inom detta segment har Autolivs försäljning gått från ingenting till 300 miljoner dollar på några år, konstaterar Enter.  Aktien handlas just nu till ungefär 6 gånger rörelseresultatet vilket är lågt med alla mått mätt, skriver fondbolaget.