Aktier Köp Dedicare, sälj Atrium Ljungberg och vänta med Karnov. De rekommendationerna ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

I fallet Dedicare konstaterar Affärsvärlden att bolaget har tappat nära tre fjärdedelar av börsvärdet från toppen och tidningen testar ”ett bottenfiske”.

I prognoserna har Affärsvärlden skissat på en återgång till normal lönsamhet och 7 procents rörelsemarginal så snart som nästa år.

”Det kan vara väl optimistiskt tidsmässigt, men illustrerar hur lågt aktien värderas på en normaliserad lönsamhet. Även om den kortsiktiga motvinden kan hålla i sig ett tag lockar risk/reward i Dedicare för mer uthålliga placerare”, heter det i analysen.

För Atrium Ljungberg blir rekommendationen däremot sälj. Enligt tidningen överskuggas framtida projektpotential av riskerna i dagens ”toppiga” fastighetsmarknad.

Tidningen lyfter fram att aktiens huvudsakliga risk just nu är ”de upptrissade husvärden som ligger till grund för belåningen.”

Samtidigt konstateras det att belåningsgraden på 42 procent är lägre än måltaket på 45 procent.

”Om bolaget lät sig köpas ut till en liten premie mot dagens aktiekurs för att snabbt styckas upp av högstbjudande så skulle det sannolikt bli en kortsiktigt vinnande affär för de inblandande. I huvudscenariot lär dagens storägare dock vilja se bolaget genomföra sin projektpotential i kontrollerat lugn takt, och i egen regi. Det sänker genomföranderisken, men samtidigt exponerar det aktien mot dagens stora värde- och hyresmarknadsrisker. Därför råder Affärsvärlden att sälja Atrium Ljungberg dyrt i dag”, resonerar tidningen.

För Karnov blir rekommendationen i stället att vänta. Affärsvärlden skriver att i jämförelse med andra ”software as a service-bolag” är Karnovs tillväxtpotential ”relativt begränsad”, med konstaterandet att bolaget redan har en marknadsandel på drygt 44 procent.

”Trots den begränsade tillväxtpotentialen värderas bolaget i dag till sex gånger omsättningen. Ur Affärsvärldens perspektiv är det en väl tilltagen prislapp för en affär vars tillväxt mer eller mindre beror på framtida prishöjningar”, skriver tidningen.

Affärsvärlden lockas till köp tack vare bolagets ”marknadsledande position och stabila grundaffär”.

Tidningen skriver dock att det lär dröja innan bolaget får en direktavkastning ”värd att tala om”, och väljer att avvakta.

Tidigare på onsdagen blev det känt att Affärsvärlden via analystjänsten Analys+ rekommenderar att sälja Ica-aktier, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om då.