Analys: Tre chansaktier att titta närmare på

Publicerad 2015-04-08 12:38

Analys Satsa bara på chansaktier i bolag som går bra och undvik de bolag som går sämre. Här är tre spännande chansaktier att titta närmare på.

En av de bästa av världar var länge IT-aktien Axis, snabbväxaren som nu blir uppköpt. Japanska budgivaren Canon har inte fått in de 90 procent av aktierna som krävs för tvångsinlösen av resten. Det har i första hand amerikanska Elliott Capital satt stopp för.

Canon vill inte höja budet utan lämnar nu kravet på 90 procent och köper de 76 procent man fått accept på. Ärendet riskerar att dras i långbänk där Elliott är redo ta strid för att få mer än de 340 kr per aktie som erbjudits, men Canon får inte höja budet för endast en eller ett fåtal aktieägare. Det är högre för alla eller för ingen. Om Canon däremot väntar ett år går det bra att lägga nytt bud till de ägare som är kvar.

På ett eller annat vis lär Axis försvinna från börsen, vilket är synd för de var ett av de allra bästa tillväxtbolagen.

Ett bolag som ingen lär sakna är oljebolaget PA Resources, som har i åratal haft svag trend för oljeproduktionen och med jämna mellanrum behövt kapitaltillskott.

Mitt stående råd för aktien de senaste åren har varit att undvika den. Det säger kanske allt att störste ägaren Gunvor Group nu inte vill gå in med mer kapital för att få bolaget att överleva. Och vem skulle vilja det med PA Resources dåliga historik och ett pressat oljepris.

Lärdomarna utifrån dessa exempel på den bästa och sämsta av världar på börsen är att bara satsa på chansaktier i bolag som går bra. De som ökar vinsten över tid och har stabila finanser. Kandidater att titta närmare på där är bredbandsbolaget Bahnhof, programvarubolaget Fortnox, fertilitetsbolaget Vitrolife.