Tre bra tillväxtbolag

Publicerad 2012-09-20 10:51

Aktietips Snabb tillväxt i intäkter är bra, men vinstförbättringar är på sikt bättre. Det är svårt att gissa framtiden, men god historik ökar dina chanser.

I sommarnumret rankade Privata Affärer börsbolagen med bäst vinsttillväxt. Resultattrenden mättes som genomsnitt från 2008 till och med prognoserna för 2012.

Alltele toppade då klassen tack vare en förväntad resultatförbättring i år, men vinst vändes till förlust så sent som under 2011. Det är därmed ingen stabil resultattrend. Fast telefoni är döende och ger svaga marginaler, men mobilt internet växer. Ingen given vinnaraktie trots allt.

Störst sannolikhet att hitta långsiktiga vinnare bland tillväxtbolag gör du bland de kontinuerligt växer både i försäljning och i resultat. Minns IT-bubblans tillväxtraketer som i regel saknade allt lönsamhet heter.

Här är tre vinsttillväxtbolag som presterade i sommarjämförelsen och som Privata Affärer långsiktigt gillar:

  • Balder är ett expansivt fastighetsbolag, vars aktie har gått bra sedan Privata Affärers köpråd i augusti. För kortsiktiga investerare är det läge för vinsthemtagning.
  • Telefonförsäljaren Doro värderas till låga P/E-talet 8. Årets vinst är i en svacka just nu, men det kan repa sig under hösten. Direktavkastningen är goda 4,5 procent. Analys i Privata Affärer nummer 10, som kommer ut denna vecka.
  • Betsson är ett spelbolag som stadigt ökat vinsten med över 20 procent per år sedan 2008. Direktavkastning på fina 4,8 procent. P/E-talet är inte mer än 12 då spelbranschen innebär en del politiska risker.