En portfölj med högutdelare

Publicerad 2015-05-25 08:59

Aktietips Börsveckan går igenom sin utdelningsportfölj i det senaste numret och har därför endast några få direkta aktierekommendationer.

SJR har förutsättningarna för att kunna fortsätta stiga på börsen: stabil historik, höga utdelningar, hög lönsamhet, lågt investeringsbehov, stark huvudägare och växande marknadsandelar. Rapporten för det första kvartalet bekräftade detta och Börsveckan tycker att värderingen är för låg och rekommenderar köp upp till 120 kronor.

Finländska läkemedelsbolaget Orion har haft en fallande tillväxttakt i flera år men 2015 kan bli en vändpunkt. Effekterna av patentutgångar minskar och då kan försäljningen åter ta fart. Den starka kursutvecklingen har dock gjort att direktavkastningen sjunkit markant och ligger på drygt 4 procent.

”Man kan nog med fog säga att marknaden redan har diskonterat förbättringarna fullt ut i aktiekursen och Orion är fullvärderat. Rådet blir därför avvakta”, skriver Börsveckan.

Kosmetikabolaget Oriflame har en stor och fin verksamhet på nya tillväxtmarknader som utvecklas utmärkt – vilket tenderar att överskuggas av problemen i Östeuropa. Börsveckan går mot strömmen och rekommenderar köp.

Börsveckan går alltså igenom sin utdelningsportfölj för att reda ut vilka man bör behålla, sälja eller köpa mer i. Flera förändringar görs som kan sammanfattas så här:

Byt ut Swedbank, Dist IT och Beijer Alma

Ta i stället in SEB, Unibet och IAR

Behåll Byggmax, Diös, Telia Sonera, Betsson, NCC och MQ