Tre aktier för våghalsar

Publicerad 2013-04-30 08:52

Aktietips Söker du spänning? För placeraren med is i magen tipsar vi om tre bolag i framtidsbranscher, med skyhög risk och potential.

Vissa aktier är i en spännande fas i branscher som borde höra framtiden till. Med det sagt är det ibland direkt farligt att bara se till potentialen och missa värderingarna och riskerna.

Trots Fingerprints försäljningslyft till 9 miljoner kr under första kvartalet var förlusten 12 miljoner kr. Börsvärdet på 1,7 miljarder kr är utifrån de sifforna skyhöga. Branschkollegan Precise har ett börsvärde på 440 miljoner kr och under årets första kvartal flerfaldigades omsättningen till 17 miljoner. Tack vare det sjönk förlusten till 1,3 miljoner kr.

Biometri, alltså fingeravtrycksläsning, kommer kanske att bli vanligt på mobiltelefoner en dag. Men det finns många aktörer i branschen och biometri har trots att olika tekniker funnits i minst 10-15 år inte blivit vanligt ens på datorer eller som nycklar till bilar eller bostäder. Risken är stor att det dröjer innan storvinsterna kommer för dessa båda teknikbolag, och/eller andra aktörer blir de som lyckats istället.

Åtminstone en stor del av Fingerprints potential borde redan vara inräknad i aktiekursen. Drygt 1 200 procents kursuppgång sedan botten i juli ifjol förpliktigar. Kanske är det här börsens farligaste aktie.

En annan kursraket med hög värdering är Zinzino på Aktietorget. I Placeringsguiden nr 4 skrev vi om denna uthyrare av kaffeautomater till privatpersoner. Med ett P/E-tal på 36 räknat på fjolårets vinst är risken hög, beaktat att delar av resultatet kommer från rekryteringen av säljare och inte slutkonsumenter.

Dessa aktier är farliga på grund av fallhöjden, men också spännande då det förr eller senare kommer dramatiska nyheter som kan vara positiva. Kom ihåg att även om lottsedlar kan ge dig en högvinst blir det oftast nitlott.