Aktietips SEB:s aktieanalytiker har vaskat fram tre köpvärda aktier att plocka in i portföljen i sommar.

Det är i SEB:s nyhetsbrev Placeraren som SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall och Christopher Lyrhem rekommenderar ABB, Autoliv och Essity.

För ABB:s del ser analytikerna att det konkurrenskraftiga produktsortimentet talar för fortsatt god vinstutveckling. Efterfrågan styrs av strukturellt växande elektrifiering och automation världen över. ABB har dessutom starka finanser och hög direktavkastning vilket kan ge stöd till kursen.

När det gäller Autoliv pekar analytikerna på att den nyligen genomförda särnoteringen av elektronikdivisionen synliggör dolda värden.

”Vi anser att den nuvarande värderingen av Autoliv är för låg och inte återspeglar möjligheterna för bolagets olika säkerhetsområden. Vi förväntar oss att Autoliv överträffar sina mål både vad gäller passiv och aktiv säkerhet inom de kommande åren”, skriver de två analytikerna.

Essity är intressant då det råder stabil tillväxt i marknaden samtidigt som hygienbolaget har bevisat god förmåga att höja priserna för att kompensera för dyrare insatsvaror. Över tiden ger det en positiv lönsamhetsutveckling. Dessutom ger ett framgångsrikt förändringsarbete genom både köp och avyttring av verksamheter ytterligare potential, menar analytikerna.