Tre aktier för höstbörsen

Publicerad 2013-10-01 14:36

Aktietips Bygg, mobilsystem och kläder är aktier att hålla hårt i när höstvindarna drar in över Stockholmsbörsen.

Konjunkturexponerade bolag är i vinnarhålet när börsen lyfter till nya rekord under 2014, enligt SEB. I det färska marknadsbrevet ”Oktoberfest på börsen” lyfter bankens aktiemäklare Johan Gillgren fram tre aktier att hålla koll på framöver. 

  • Byggbolaget Peab, som expanderat kraftigt de senaste decennierna, anses vara lågt värderad. P/e-talet kring 8 är lägre än motsvarande för konkurrenterna Skanska och NCC. Den höga direktavkastningen ger ytterligare stöd åt aktien. Den beräknas bli hela 7,5 procent nästa år baserat på SEB:s utdelningsprognos. Banken nämner också att den nya vd:n har ökat bolagets fokus på lönsamhet.
  • Finska mobiljätten Nokia bedöms ha gjort en kanonaffär när mobiltelefonerna såldes till Microsoft. Det fick aktiekursen att rusa med 30 procent, men SEB menar att den reaktionen är i underkant. Det nya Nokia med full kontroll över mobilsystemverksamheten NSN bedöms bli ”extremt överkapitaliserat och vinstgenererande” framöver. Det mest sannolika alternativet är att överskottet skiftas ut till ägarna, antagligen redan nästa år, enligt banken. 
  • Modebolaget H&M gynnas av förbättrade marknadsförhållanden i den viktiga europeiska marknaden. SEB spår att vinsttillväxten kommer att skjuta fart igen med förbättrade marginaler och stigande försäljning i befintliga butiker. Då väntas investerare ändra sin syn på H&M, ”från ett haltande tillväxtbolag till ett genuint tillväxtbolag”, och värdera upp aktien. 

Joakim Petersson, joakim.petersson@privataaffarer.se