Aktie Lastbilstillverkaren Scania, som ingår i lastbilskoncernen Traton, ser trots konjunkturoron ännu ingen avmattning i efterfrågan. Det uppger Scanias vd Christian Levin, som även är vd för Traton, för Dagens Industri i samband med lastbilsmässan IAA i Hannover.

”Vi har fortfarande tolvmånadersregeln och öppnar upp orderböckerna en månad i taget och då är det fortsatt god orderingång. Det är en paradox och låter konstigt med tanke på allt vi hör om inflationen och räntorna, men vi ser ännu ingen avmattning och vår orderbok är fortfarande lika stor som den har varit”, säger han och påpekar att även transportaktiviteten fortsätter på en hög nivå.

Givet den fortsatt höga efterfrågan i kombination med stora orderböcker tror Christian Levin på en stark lastbilsmarknad nästa år, enligt tidningen.

Konkurrenten Volvos senaste prognos för totalmarknaden i Europa i år ligger på historiskt höga 300.000 levererade lastbilar.

”Vår bedömning är att totalmarknaden i Europa nästa år blir minst lika hög som i år. Men det är klart att vi måste vara beredda och anpassa oss för när, inte om, inflationen och de höga räntorna slår igenom även för vår industri”, säger han till DI.