Kryptovaluta De deltagande förvaltarna i Bank of Americas månatliga förvaltarrapport anser att den högsta trängselfaktorn i marknaden (eng: "most crowded trade") just nu är i bitcoin, rapporterar Bloomberg News.

Förvaltare med tillgångar motsvarande ett totalt värde om 561 miljarder dollar har deltagit i den enkät som ligger bakom konstaterandet att bitcoin just nu är världens ”trängsta” placering sedan ”en spekulativ eufori brutit ut” på Wall Street, skriver Bank of America.

Nivåerna av innehav av de större kryptovalutorna har nått rekordhöga nivåer som aldrig tidigare motsvarats vart eftersom allt större institutionella finansspelare anslutit sig till kryptovalutatrenden. Det senaste året är bitcoin, den största kryptovalutan, upp med 400 procent i pris.

Det är dock inte första gången bitcoin är ”most crowded trade”, då kryptovalutan intog positionen i en tidigare period av kraftiga uppgångar under 2017.

Samtidigt visar bankens fondförvaltarkunder en så hög grad av positiv inställning i fråga om att det nu väntar vinsttillväxt för börsbolagen att den inte motsvarats sedan 2002.

Vad som definierar handeln i bitcoin som en ”crowded trade” är bland annat att de volymer som handlats är på rekordhöga nivåer. Detta i kombination med andra faktorer leder till farhågor om att för många använder sig av samma strategi i handeln. Det kan vara en konsekvens av trender som för vissa specifika tillgångsslag eller sektorer blir till en självuppfyllande profetia – en uppgång som föder uppgång – men bara under en begränsad tid.

På sikt, när suget efter den haussade tillgången minskar eller trenden avtar kan detta leda till att marknadens säljtryck blir mycket högre än normalt och att panik bryter ut.

Sambandet gäller i nuläget även för delar av börsmarknaden, noterar Bank of Americas strateger, ledda av Michael Hartnett.

”Extremt positivt stämningsläge innebär på det stora hela ökad risk för att en marknadskorrektion snart stundar”, skriver strategerna i rapporten, som släpptes på tisdagen.

73 procent av förvaltarna – mest sedan 2010 – spår att den globala ekonomin är i början av en ”förcyklisk expansion”. Det innebär att investerare lägger sina satsningar i företag kopplade till konjunkturen. En annan populär placering är småbolag.

Strategerna på Bank of America hänvisar varningen till att den slående positiva stämningen råder samtidigt som virusspridningen tilltagit på flera håll i världen där nu karantänerna breder ut sig. Parallellt finns dock en oro för en brantare räntekurva och ökande inflation kan sätta punkt för börsrallyt även hos förvaltarna.

Motvikten till ett negativt scenario består av fiskala stödåtgärder från Bidenadministrationen och hopp om pågående vaccinutrullning.

Chatt
Hernhag: Tre chansaktier att köpa just nu"Ett cykliskt bolag värt att hålla koll på"
Placera
Fondförvaltarna: Bättre börsläge i höst"Tillverkningsindustrin mest intressant"
Börsen
Tillväxtaktier förlorare på fredagsbörsen
Aktier
Electrolux klättrar på listan över de mest blankade aktierna på börsen
5/3
Trading Direkt: Ökad börsspänning efter Fed-chefens tal
Aktie
Arnhult går in i Nyfosa"Lär bli uppköpt"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Ankarinvesterare minskar i Thunderful
Aktie
Stockholmsbörsen straffar MTGFår böta två årsavgifter
Foto: istockphotoi
Köptips
Carnegie: Köp smyckesbolaget
Aktie
Nordea och Kepler höjer riktkurserna för Norwegian Finans
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna steg mest i februari
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: 2020 CQ-Roll Call, Inc.
Fed
Powell: Inflationen inte tillräcklig för räntehöjning
Aktier
Förvaltarens senaste köpTre nya aktier in i Carnegie Småbolagsfond
Foto: isockphoto
Råvaror
Oljepriset stiger på uppgifter om utebliven produktionsökning
Kommentar
Kommentar: Det lär bli tuff strid om Bank NorwegianHandlas klart över budkursen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Blankning
Blankning i Electrolux på historiskt hög nivå
ETF
Forumaktier i ny ETFFokus på aktier som diskuteras i sociala medier
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M inleder Q2 med fjärdedel av butikerna tillfälligt stängda
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Aktier
Norska privatspararnas aktiefavoriter i februari
Fonder
Mangold betalar tillbaka fond-kickbacks till kunderna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Nya regler för utdelning från finländska aktierDu måste själv ansöka om att få pengar tillbaka