I annonssamarbete med CMC MARKETS

Annons från CMC Markets Genom att ta ett helhetsgrepp på ämnet investeringar har finans- och tradingpodden Björnfällan blivit en succé. Här delar analytikerna bakom podden med sig av sina bästa tips till dig som handlar aktivt med aktier, råvaror eller globala index – och bjuder dessutom på sina hetaste spaningar inför 2020.

2016 drog CMC Markets analytiker Kristofer Berggren och Nils Brobacke igång podden Björnfällan.

Här kan du uppleva en plattform som daytraders använder

– Vi tyckte det saknades en svensk podcast som riktade sig till de som är intresserade av aktiv handel. Vi ville få till en mix av hardcore-trading, diskussioner om makrohändelser, långsiktiga investeringar och tema-investeringar, exempelvis om miljö och hälsa. Med åren har Björnfällan blivit en blandning av just det, berättar Kristofer Berggren.

Sedan dess har de producerat över 70 avsnitt, och intervjuat en mängd spännande gäster – allt från daytraders till traditionella förvaltare. Och trots att gästernas handelsstrategier ofta skiljer sig åt, har de ändå mycket gemensamt.

– Disciplin, tilltro till sin strategi och en bra mix mellan risk- och money management. De låter förlusterna bli måttliga och rider vinnarna. De är ödmjuka och inser att alla duktiga förvaltare och traders gör förluster, frågan är bara hur de hanteras, säger Nils Brobacke.

När de delar med sig av sina bästa tips till aktieintresserade så är det just riskhanteringen de väljer att lyfta fram.

– Oavsett vad du handlar är det viktigt att förstå att riskhantering är A och O för att lyckas på lång sikt. Har du en bra riskhantering på plats är den också till stor hjälp för att hantera de mentala utmaningarna som investeringar och framförallt trading innebär, säger Kristofer, och får medhåll av Nils:

– Var ödmjuk, våga testa nya strategier och andra tillgångsklasser än aktier, men håll det smått i början. Skala upp om det fungerar. Gör dina egna analyser.

Vilka marknader tycker ni är extra intressant att titta på när vi går in i 2020?

– En del global makro börjar vika ner och i de senaste kvartalsrapporterna var många företag försiktigt inställda till det kommande året. Hur detta utvecklas i rapporterna för Q4 respektive Q1 samt exempelvis utvecklingen i Tyskland blir intressant att följa. Centralbankernas agerande med Fed i spetsen är alltid av vikt. Fed har inlett någon form av QE4 men är noga med att inte kalla det QE än. Handelskrigens effekter och Brexit är också intressant, listan kan göras lång. Som alltid dyker det också upp något nytt att oroa sig över. Det går att gräva i makro och fundamenta i all evighet men det viktigaste är ändå att hålla koll på vad som faktiskt sker med riktningen i det du handlar oavsett om det är aktieindex, enskilda bolag, FX, kryptovalutor eller råvaror. Det är Mr Market som bestämmer priset, inte du, säger Kristofer.

– Som jag ser det är räntebotten satt givet att 2016 års nivåer håller, det vill säga cirka 1,4 procent i amerikanska 10-åriga räntan. Skulle vi bryta under dessa nivåer indikerar grafen att vi kan få se minusräntor även i USA, vilket skulle vara extremt stökigt och ett scenario vi aldrig sett förut. Ett sådant scenario skrämmer mig ärligt talat men där är vi inte nu. Min huvudtes är att räntebotten är satt vilket gör att jag vill fortsätta vara kort i guld/silver och lång i aktier, olja, koppar och företagskrediter, det vill säga fortsatt Risk On, säger Nils.

Öppna ett kostnadsfritt tradingkonto hos CMC Markets.

Av: CMC Markets

Detta är en annons från CMC Markets och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer. Riskvarning: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75 procent av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.