Hittils har börsåret 2023 varit en klang- och jubelföreställning på den japanska aktiemarknaden. Sedan årsskiftet har storbolagsindexet Nikkei 225 rusat strax över 20 procent, vilket bara den tekniktunga amerikanska Nasdaqbörsen kan trumfa med en uppgång på 22,5 procent.
Nikkei 225 handlas nu för första gången sedan hösten 2021 över indexnivån 30 000. Tokyobörsens breda Topix-index är samtidigt upp nära 16 procent och nådde förra veckan den högsta nivån sedan den stora kraschen i början av 1990-talet.
Vissa bedömare har pekat ut börsoperatören Tokyo Stock Exchanges uppmaning till de japanska bolagen som värderas under sina bokförda värden att bli mer kapitaleffektiva som det främsta skälet till börsuppgången. Budskapet uppfattas som aktieägarvänligt.
Kursrallyt är helt och hållet ett resultat av ”högre standarder för bolagsstyrning och ett tryck från näringslivet för att återföra pengar till aktieägarna”, uppger exempelvis David Rosenberg som driver konsultfirman Rosenberg Research i en analyskommentar, rapporterar Marketwatch.
Enligt finanssajten handlas de japanska börsbolagen till ett samlat p/b-tal på 1,3 jämfört med 1,8 för Europa och 4 för USA. Nyckeltalet p/b visar förhållandet mellan priset på aktien och bolagets egna kapital.
AMF-förvaltaren Henrik Oh, som ansvarar för pensionsjättens aktiefond Asien Stilla Havet, tror däremot inte att Tokyobörsens blåslampa på bolagen är huvudskälet till den starka börstrenden.
”Japan har brottats med deflation under lång tid så en viss positiv inflation tas emot väl samt att Shunto spring wage negotiation har varit bättre än väntat”, uppger han i en kommentar till Privata Affärer och syftar på de årliga löneförhandlingarna mellan fackförbunden och arbetsgivarna.
Han får medhåll från Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn.
”Efter 30 år av stagnation visar äntligen den japanska ekonomin vissa livstecken i form av högre inflation, löneökningar och något högre räntor. Tillsammans med ökat aktieägarfokus har det bidragit till att lyfta den japanska börsen”, skriver hon i en marknadskommentar.
Strategen tillägger att Japan bara utgör 6 procent av ett globalt aktieindex och många investerare har ”liten eller ingen exponering” mot den japanska marknaden. Det beror på att den framstått som ”oattraktiv jämfört med andra regioner”, enligt Maria Landeborn.
”Vi lyfte Japan från undervikt till neutral vikt i våra strategier i höstas, och vi anser att investerare som saknar exponering mot japanska aktier bör överväga att addera det till den globala portföljen”, fortsätter hon.