Fonder Nordnets svenska sparare satsade på tillväxtmarknader i februari medan obligationsfonder och företagsobligationsfonder fick tummen ned. Avanzas sparare lockades mest av teknikfonder.

Större delen av februari präglades av hög riskaptit och fondspararnas har flyttats till tillväxtmarknader från USA och Asien, uppger Nordnet.

– I en bred tillväxtmarknadsfond får du dels Kina, som ligger före i återhämtningen, dels också andra tillväxtmarknader som ligger efter och förhoppningsvis har en kraftig återhämtning framför sig, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Avanza konstaterar att intresset för teknikfonder håller i sig. Enligt nätbanken fick den snabba nedgången av teknikfonder i slutet på februari många privatsparare att fylla på sina innehav och var tredje fondkrona gick under månaden till teknikfonder.

  ”Stort digitalt skifte”

– Den oro vi sett för högt värderade tillväxtaktier i allmänhet och flera teknikbolag i synnerhet påminner om 2018. Det som då började som en sektorrotation från tech till hälsovård ledde till en regelrätt frossa samtidigt som långräntan då passerade 3 procent, alltså betydligt högre än var vi befinner oss idag”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

– En viktig skillnad mellan då och nu är det stora digitala skifte vi såg under fjolåret. I det korta perspektivet utgör volatilitet en risk, men i det längre perspektivet skapas möjligheter. Vill man investera långsiktigt i den typen av bolag, som både erbjuder strukturell tillväxt och tingar höga värderingar, så är det inte fel att vända svängningarna till sin fördel. Det är precis vad privatspararna nu gjort, fortsätter Nicklas Andersson.

Intresset för fonder med fokus på förnybar energi, som dominerat i köptoppen de senaste månaderna, tycks dock inte vara lika intensivt längre, enligt Nordnet.

”Klokt vara ödmjuk”

– Vi har en fin uppgång i gröna fonder bakom oss, och man gör nog klokt i att vara ödmjuk och inte förvänta sig en motsvarande resa även i år som under 2020, säger Frida Bratt.

– Investerare i framför allt tillväxtbolag oroas av att den amerikanska räntan stigit mycket på kort tid, och inte heller för obligationsfonder vore stigande räntor generellt någon god nyhet och även om vi inte har snabbt stigande räntor framför oss, så har spararna denna ränterisk i bakhuvudet, framhåller Frida Bratt.

Företagsobligationer, som också säljs av, har i princip varit impopulära sedan förra våren, då stängningen av ett flertal företagsobligationsfonder gjorde att spararnas förtroende för dem fick sig en rejäl törn, konstaterar hon.   

Mest köpta fonder under februari hos Nordnet var Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Länsförsäkringar Global Indexnära och Swedbank Robur Ny Teknik.

Mest sålda fonder hos Nordnet i februari var Vontobel Global Equity, Spiltan Högräntefond och Länsförsäkringar Fastighetsfond.

Tabeller: Den första tabellen nedan visar de mest köpta och mest sålda fondkategorierna under februari av privatkunderna hos Avanza. Den nedre tabellen visar vilka specifika fonder som Nordnets privatsparare köpte och sålde under februari. Källa: respektive nätbank, 25/2 -21.

Mest köpta Mest sålda
Teknikfonder Fastighetsfonder
Asienfonder Företagsobligationsfonder
Sverigefonder Hedgefonder
Globalfonder Korträntefonder
Tillväxtmarknadsfonder Rysslandsfonder

 

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Vontobel Global Equity
Länsförsäkringar Global Indexnära Spiltan Högräntefond
Swedbank Robur Ny Teknik Länsförsäkringar Fastighetsfond
Handelsbanken Hållbar Energi SEB Corporate Bond
Swedbank Robur Access Asien SEB Sverigefond Småbolag
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära BNP Paribas Energy Transition
TIN Ny Teknik AMF Räntefond Lång
Öhman Etisk Emerging Markets Öhman Räntefond Kompass Hållbar
DNB Global Indeks SEB Hållbar Sverige Indexnära
AMF Aktiefond Småbolag Öhman Obligationsfond