I årets valrörelse är det ovanligt många politiker som är negativa till företag som tjänar pengar på att driva exempelvis skolor. Delar av den privatdrivna men skattefinansierade välfärden vill både regering och opposition se över i olika utsträckning.
Är du investerare och vill investera i börsbolag som åtminstone indirekt gynnas av offentliga sektorns välfärdspengar är det lätt att ducka för alla politiska hot. De flesta bolag som tjänar pengar på välfärden och skattefinansierade projekt vill politikerna faktiskt inte stoppa.
Ett exempel är läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Meda som tjänar pengar på sjuka människor. Högkostnadsskyddet för läkemedel gör att bolagen gör vinster på välfärdens bekostnad. Konjunkturstabil verksamhet har dem också.
Inte heller vill politiker förbjuda Getinge, Raysearch eller Elekta från att sälja medicinteknisk utrustning med god vinst tack vare efterfrågan från sjukhusen. Byggbolag som Skanska, Peab och NCC bygger infrastruktur som vägar och broar och i förekommande fall också sjukhusbyggnader. Det finansieras med skattepengar, som med lägre eller inga marginaler för börsbolagen hade räckt bättre till annat. Men ingen politiker verkar vilja stoppa storkapitalet från att tjäna många miljoner på skattefinansierade byggprojekt och utsikterna för till exempel Skanska-aktien är fortsatt goda.
Bostadsfokuserade fastighetsbolag som Balder, D. Carnegie, Amasten och Victoria Park har säkert en och annan hyresrättsinnehavare som bor där tack vare bidrag. Börsbolagen tjänar pengar alltså indirekt pengar på folks bidrag.
Ingen politiker vill stoppa det heller och med all rätt. Företag kan driva verksamheter effektivt och de betalar skatt för sina anställda och på vinsterna. Vill du indirekt få avkastning från välfärd är risken lägst i aktier som de föreslagna ovan. Vissa av aktierna är ganska dyra för tillfället, så välj med omsorg.
Det finns aktier som nu innan riksdagsvalet den 14 september är extra riskabla, som hushållsbolaget Homemaid, vård- och skolbemannaren NGS, vårdbemannaren Dedicare och sjukvårdskoncernen Global Health Partner. Där är det är upplagt för stora kursrörelser efter valet, när politikerna sätter tänderna i intjäningsmöjligheterna eller låter dem vara.