Pandemin Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zenecas vaccin, som utvecklats ihop med Oxforduniversitetet, har enligt uttalanden från brittiska regeringen drabbats av tillverkningsproblem.

Astra Zenecas och Oxforduniversitetets vaccinprojekt är det andra som stöter på liknande bekymmer på kort tid, efter att Pfizer och Biontech varslade om leverantörskedjeproblem i förra veckan.

Brittiska regeringens särskilda arbetsgrupp tillstod på måndagen att blott fyra miljoner doser av Astra Zeneca-vaccinet kommer att kunna levereras i år på import från Nederländerna och Tyskland, rapporterar Financial Times. Tidigare i år trodde regeringen att 30 miljoner doser skulle nå Storbritannien innan årets slut.

Storbritannien är det första västerländska landet att godkänna ett vaccin för användning. Tillstånd gavs i förra veckan för Pfizers och Biontechs vaccin, som enligt de senaste beskeden kommer levereras i fem miljoner doser i år, hälften av vad regeringen tidigare sagt. Därmed ser nu också beskedet att alla britter kommer få möjlighet att vaccinera sig innan april onåbart.