Aktier Riskviljan har tilltagit när börsen letat sig uppåt och i november tog småspararna in en rad sargade tillväxtbolag i portföljen, enligt nätmäklarna Avanzas och Nordnets månadsstatistik. 

Stockholmbörsen går mot en uppgång på drygt 7 procent under november. Sedan bottennoteringen i oktober har den svenska aktiemarknaden rusat 18 procent. 

Den starka återhämtningen för den bredare aktiemarknaden verkar ha ökat riskviljan bland småsparare. I november plockade småspararna upp ett antal hårt sargade tillväxtbolag, visar månadsstatistiken över de mest köpta respektive sålda aktierna hos nätmäklarna Avanza och Nordnet under månaden (se tabeller längre ned). 

På Avanzas plattform toppas köplistan av spelutvecklaren Embracer, därefter följer elbilstillverkaren Tesla och konglomeratet Storskogen. Embracer och Tesla har rasat omkring 55 procent hittils i år medan Storskogen förlorat drygt 86 procent av sitt börsvärde. 

– Gamingsektorn befinner sig i en långvarig snålblåst vilket även svenska Embracer fått erfara. Bolaget har varit en förvärvsmaskin senaste åren men i samband med senaste kvartalsrapporten sänktes helårsprognosen, något som lett till flertalet sänkta riktkurser, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar. Embracer föll hela 30 procent under en enskild vecka i november, varav 20 procent på rapportdagen. 

– Detta fick aktiespararna att trycka på köpknappen vilket gjort att aktien seglat upp till att bli den sjätte mest ägda aktien på Avanzas plattform, säger Nicklas Andersson vidare i kommentaren. 

Även hos Nordnet finns Embracer med bland de mest köpta aktierna i november.

–De tidigare heta serieförvärvarna, så som Embracer och Storskogen, har varit ute i kylan större delen av 2022, men börjar nu så smått plockas in i värmen av spararna igen, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar, och fortsätter:

– Tillväxtaktier har generellt pressats hårt, men har sedan legat i framkant i de senaste två månadernas rekyl. Nu vågar spararna doppa tårna på förhoppningen om att räntehöjningscykeln snart är över, och därmed också kräftgången för tillväxtaktier.

Samtidigt har några tillväxtaktier fått stryka på foten, tillägger Frida Bratt, vilket framgår av säljlistan där exempelvis spelbolagen Betsson och Kambi tar plats. 

– Flera aktier inom spelsektorn finns på säljlistan. I Betsson vill många hämta hem uppgången i aktien efter den omvända vinstvarningen tidigare i höst. I fallet Kambi var rapporten för tredje kvartalet en besvikelse samtidigt som en del investerare satsat på aktien som en uppköpskandidat, men nu möjligen tappat tålamodet, kommenterar sparekonomen. 

På Avanzas plattform toppar budaktuella Swedish Match säljlistan. Även lastbilsjätten AB Volvo och Sinch såldes av i stor utsträckning under månaden. 

– Budaktuella Swedish Match ser nu ut att bli uppköpt. Det har gjort att fler aktiesparare valt att sälja sina aktier över börsen för att stuva om i portföljen då uppsidan till budnivån är liten, speciellt i ett marknadsklimat med stigande börs, säger Nicklas Andersson i en kommentar. 

Tabell 1: Mest köpta respektive sålda aktierna hos Avanza i november. Källa: Avanza

Mest köpta Mest sålda
Embracer Swedish Match
Tesla Volvo B
Storskogen Sinch
Infineon Evolution
Truecaller SBB B
Tele2 Castellum
Orrön Energy SSAB B
Intrum Nordea
AstraZeneca Hexatronic
Atlas Copco B H&M B


Tabell 2: 
Mest köpta respektive sålda aktierna hos Nordnet i november. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Investor Hufvudstaden
SBB Dometic
Embracer
Solid Försäkringsaktiebolag
Tele2 Scandi Standard
Intrum Betsson
Orrön Energy Kambi
Tesla Netflix
Telia Company Danske Bank
Infineon Technologies Autoliv
Latour AMC