Fonder I april fortsatte fondspararna att nettoköpa aktier och framför allt lockade tillväxtmarknader, enligt färsk månadsstatik från nätmäklaren Nordnet.

Nätmäklarens sparekonom Frida Bratt konstaterar att börsen varit på ett ”betydligt lugnare humör” den gångna månaden jämfört med i mars. 

”Bankoron tycks vara under kontroll, samtidigt som allt fler tror att det mest intensiva räntehöjarracet snart är över. I Sverige präglades månaden dessutom av flera starka rapporter överlag, som visade på relativt bra fart i industrin”, säger hon i en kommentar. 

Främst var det global- samt tillväxtmarknadsfonder som lockade till köp bland Nordnets kunder i april (se tabell längre ned).

”Tillväxtmarknadsfonderna handlar i väldigt hög utsträckning om Kina. Den kinesiska ekonomin har öppnat upp och är i full gång med att återhämta sig efter de massiva nedstängningarna i samband med pandemin. Uppsvinget för ekonomin är kraftfullt, och här finns dessutom inte samma inflations- och räntediskussion som i Europa och USA”, kommenterar Frida Bratt, och fortsätter:

”En investering i Kina är dock förknippad med politisk risk, vilket gissningsvis är en anledning till att sparare ofta väljer bort rena Kinafonder och istället satsar på bredare tillväxtmarknadsfonder.”

De svenska fondspararna tar därmed rygg på kapitalförvaltningsjätten Blackrock som tidigare i veckan slog ett slag för tillväxtmarknader, vilket Privata Affärer rapporterade om. 

Samtidigt fick hedgefonder och blandfonder, som investerar i både aktier och obligationer, stryka på foten.

”Min bild är att intresset för räntor i portföljen ökat något, men inte i form av blandfonder eller hedgefonder. Prismedvetenheten bland spararna är stor och dessutom litar man inte riktigt på leveransen, vilket hänger samman med att båda blandfonder och hedgefonder har några tuffa år bakom sig”, säger Frida Bratt.

Tabell: Mest köpta respektiv sålda fonderna hos Nordnet i april. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Investerum Basic Value
Länsförsäkringar Global Index Carnegie Strategifond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Skagen Global
Öhman Emerging Markets SEB Asset Selection
Spiltan Räntefond Sverige SEB Korträntefond
Swedbank Robur Access Asien Jupiter Asia Pacific Income
Öhman Global Alcur Select
Storebrand USA Lynx Dynamic
Storebrand Global All Countries Alcur Grow
Spiltan Globalfond Investmentbolag Consensus Småbolag