Tillväxtaktier billiga i Europa

Publicerad 2012-09-05 14:49

Fonder Europa är på allas läppar, men inte i någons portfölj. Även de bolag som har intäkter i tillväxtländer har nedvärderats.

Sällan har europeiska aktier varit så lågt värderade, inte heller euron så svag.

De senaste tre åren har den europeiska marknaden underavkastat med 40 procent mot den amerikanska, men pendeln bör snart slå tillbaka, tror CB Fonder.

– Amerikanska investerare har dumpat allt som har med Europa att göra, men pessimismen är överdriven. Jag tror inte att Europa blir ett Atlantis som sjunker. Och nu ser vi att index har stigit med 10 procent sedan mitten av juni, säger Alexander Jansson, förvaltare för femstjärniga European Quality Fund.

Varför bör man titta på Europa?

– Det främsta argumentet är priset. Medan USA handlas till p/e 16 värderas Europa till 10  I detta klimat kan man hitta guldklimpar. Till exempel har många europeiska bolag huvuddelen av sina intäkter från andra regioner, som Asien.

Euron då?

– Vi tror att Grekland lämnar valutaunionen och att euron på sikt kommer att stärkas.

Vad utmärker fonden?

– Nästan hela portföljen avviker från index. Vi investerar bara i bolag med uthållig vinsttillväxt och tar stora positioner i det vi gillar. Vi har inga riktkurser utan håller fast vid bolagen så länge de levererar. Vissa har vi ägt i fem-sex år. Det finns ingen anledning att hoppa från tuva till tuva.

Hur håller ni ned risken?

– Dels genom valet av bolag, dels genom att jobba aktivt med en kassa. Det är viktigt att hålla emot när marknaderna går ned mycket. Vi får ha 20 procent i kassan och har just nu 8 procent. Ett av våra mål är positiv avkastning på 36 månader rullande, vilket var en utmaning under finanskrisen.

Vilka länder tittar ni på?

– Kärnländerna är Schweiz, Tyskland, Holland, Storbritannien, Sverige och Frankrike. Länder som är eller har varit vana vid starka valutor, vilket har satt press på industrin. De tyska exportbolagen är extra intressanta. Förut var de världsledande trots en stark valuta. Nu när Tyskland har en svag valuta är dessa bolag både världsledande och dopade.

Finns något i Piigsländerna?

– Det har aldrig ingått några bolag från Piigsländerna i portföljen. Vi har alltid tyckt att de lider av dålig transparens och bristande konkurrenskraft. Nu  har det kommit till ytan.

Vilka är era guldklimpar?

– Vi överviktar industri och hälsovård samt tyska och svenska bolag. Största innehavet är tyska Fresenius som bland annat är världsledande inom dialys. Vi gillar också brittiska Rolls-Royce, där det inte längre handlar om bilar utan om flygmotorer.

Flyget är väl ingen framtidsbransch?

– Faktum är att det finns en kraftig tillväxt i tillväxtmarknaderna, till exempel Indien som är mycket stort men saknar ett bra vägnät. Samtidigt behöver flottan i de utvecklade marknaderna effektiviseras på grund av höga bränslepriser. Nya motorer drar 20 till 25 procent mindre bränsle än de som är tio år gamla.

Har ni svenska favoriter?

– Getinge och Elekta, hälsovård i båda fallen. Sjuk blir man oavsett ekonomiskt klimat. Bolagen har en ledning som vi litar på, vilket är mycket viktigt.

Vad har ni sålt på sistone?

– Vi har minskat lite i danska Novo Nordisk som har gått enormt bra. Aktien har stigit med nästan 40 procent i år.

Ni är tre förvaltare som samarbetar. Hur gör ni?

– Grundaren och vd:n Carl Bernadotte har förvaltat fonden i 17 år och vi andra har kommit in senare. Vi följer samma stig men kompletterar varandra med olika bakgrunder och olika åldrar. Alla ska vara överens om varje beslut, vilket innebär att vi inte gör något förhastat, säger Alexander Jansson.