Den ständiga frågan bland Seco Tools drygt 13 000 aktieägare är när Sandvik ska köpa ut minoritetsägarna eller sälja bolaget vidare.
Att ha verkstadsgiganten Sandvik som dominant huvudägare har både sina för- och nackdelar för ett börsnoterat bolag. Sandvik fungerar som en garant för stabilitet och det är väl egentligen svårt att hitta en bättre huvudägare. Samtidigt får aktieägarna betala ett pris. Om det inte vore för Sandviks stora ägande skulle Seco Tools värdering vara betydligt högre. Och om inte ägandet vore så låst skulle bolaget köpas ut från börsen med en kraftig premie.
I stället för Seco Tools en relativt undanskymd roll på Stockholmsbörsen då bolaget ägs till 60,4 procent av kapitalet och 89,3 procent av rösterna av Sandvik. Genom sitt majoritetsinnehav konsoliderar Sandvik detta bolag i sin koncernredovisning vilket gör Seco Tools till något så udda som ett börsnoterat dotterbolag.
Sandviks argument för att inte köpa ut bolaget är att de bägge bolagen tillsammans skulle få svårt att försvara sina marknadsandelar. I det sammanhanget är det lätt att motivera de extrakostnader som Seco Tools har som börsnoterat bolag och med egna utvecklingskostnader.
För Seco Tools är börsnoteringen ett effektivt sätt att garantera någon form att självständighet gentemot Sandvik samtidigt som man ”lurar” kunderna att tro att de två bolagen är verkliga konkurrenter.
Att Sandvik skulle sälja sitt dotterbolag verkar dock inte troligt.
Seco Tools är nämligen en guldklimp som få. Bolaget är precis som Sandvik Coromant hårt nischat inom skärande bearbetning och säljer produkter inom främst fräsning, svarvning, hålbearbetning och hållande verktyg. Kunderna återfinns bland annat inom flyg- och fordonsindustrin och finns spridda över världen.
Bolaget har genom åren visat upp en imponerande lönsamhets- och utdelningshistorik. Den senaste femårsperioden har Seco Tools delat ut 20,80 kronor, motsvarande en direktavkastning på 4,6 procent, samtidigt som aktien utvecklats i linje med börsen om än med lite större svängningar.
Den fantastiska utvecklingen för bolaget och hysterin på börsen fick aktien att klättra upp till drygt 140 kronor under 2007. Men inga träd växer som bekant till himlen, det fick också Seco Tools dyrt erfara när aktien rasade från 140 kronor till 50-lappen under åren 2007/2008. Nu är den tillbaka på 96 kronor vilket värderar bolaget till cirka 14 miljarder kronor.
I år omsätter bolaget 5,5 miljarder kronor enligt Veckan Affärers prognos. Samtidigt landar bolaget på ett rörelseresultat på 1,15 miljarder kronor vilket ger en rörelsemarginal på 20 procent. Bolaget är tillbaka på samma fina avkastning som tidigare och redan nästa år blir både omsättning och resultat betydligt högre.
Vd Kai Wärn, som lämnar bolaget vid årsskiftet för IK Investment Partners, kan dra en lättnadens suck att bolaget klarat återhämtningen så snabbt efter det tuffa fjolåret.
Seco Tools agerade i fjol likt hela det svenska industrikollektivet snabbt och justerade produktion och kostnadskostym efter det nya klimatet. Bolagets totalmarknad minskade med 38 procent och omsättningen med 31 procent. Marginalerna sjönk naturligtvis drastiskt men trots en rejäl lågkonjunktur lyckades bolaget tjäna 1,10 kronor per aktie till sina aktieägare. Det är inget dåligt betyg.
Aktien är relativt illikvid med ett femtiotal avslut per dag på börsen. Sandviks dominerande ägande i bolaget och aktiens i princip obefintliga likviditet gör situationen speciell. Den senaste tiden har kursen utvecklats klart sämre än Stockholmsbörsen. Niomånadersrapporten den 29 oktober kan bli startskottet på en ny uppgång. Köp upp till 120 kronor.
Sitter still. Sandviks vd Lars Pettersson behåller greppet. Magnus Liam Karlsson/scanpix