Placera Ekonomierna i tillväxtländerna har klarat sig oväntat bra igenom pandemin trots den stora påverkan som covid-19 haft i världen i övrigt. Den internationella kapitalförvaltaren Columbia Threadneedle Investments förväntar sig att denna trend växer sig än starkare under innevarande år. Utsikterna för tillväxten i tillväxtmarknaderna är mycket goda, anser Dara White, global chef för tillväxtmarknadsaktier hos kapitalförvaltaren.

Threadneedel ser signifikanta möjligheter främst inom sektorerna konsumentvaror, informationsteknologi och kommunikationstjänster där det finns ”en spännande global tillväxtpotential när företagen utvecklar produkter och tjänster som möter konsumenternas föränderliga efterfrågan och nya smaker”, skriver Dara White på hemsidan.

Han slår fast att pandemin knappt påverkat den kraftfulla strukturtrend som driver tillväxten i tillväxtländerna, trots den stora påverkan viruset haft i övriga världen.

”Växande trend”

”Vi förväntar oss att denna trend växer i styrka under det kommande året, och att tillväxtländerna förblir den viktigaste motorn i den globala ekonomiska tillväxten”, skriver han.

Flera stora ekonomier, främst Kina och Sydkorea, var bland de första som drabbades av covid-19, men tack vare ett ”robust förhållningssätt när det gäller åtgärder emot corona, har de återhämtat sig och är välpositionerade för att möta nästa eventuella virusvåg.

Generellt vinner tillväxtmarknadsländerna på den ”globala vågen av minskade räntor och olika stöd från regeringar och centralbanker”, enligt Threadneedle.

”Inte lika exportberoende”

När covid-19-vaccinen blir allmänt tillgängliga under 2021 fortsätter en långsiktig utveckling i vilken tillväxtmarknadsländerna inte längre blir lika exportberoende då efterfrågan på inhemska marknader blir starkare än någonsin tidigare”. Tillsammans med fortsatt allt lägre räntor blir mixen en vinnande förutsättning för tillväxtmarknaderna.

Treadneedle exemplifierar med att det Washingtonbaserade Brookings Institution i oktober ifjol pekade på Kina som just nu befinner sig i den snabbaste expansionen av en medelklass som världen hittills sett. Inte minst anmärkningsvärt är att detta sker samtidigt som den globala medelklassen redan expanderat till historiskt aldrig tidigare sedda nivåer. Brookings prognos är att den kinesiska medelklassen når 1,2 miljarderstrecket under 2027, vilket då kommer att vara en fjärdedel av världens medelklass.

Under 1950 bodde 90 procent av världens medelklass i Europa och Nordamerika.

Pågående skifte

Detta pågående skifte från i-länder till tillväxtmarknadsländer föder allt större efterfrågan på varor och tjänster. Huvudsakligen är det snabbväxande inhemska bolag som svarar på denna efterfrågan.

”Vi tror att områden som digitala innovationer, e-handel och digitala betalningar som stärkts under pandemin kommer att erbjuda många investeringsmöjligheter under det kommande året, och därefter”, avslutar Dara White.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"
Foto: Shutterstock
Placera
Threadneedle: Ljusa utsikter för tillväxtmarknaderna