Riksbanken Riksbankschef Erik Thedéen är orolig för att inflationen i Sverige ska bita sig fast. Hushållen verkar inte tro på centralbankens budskap om räntan och det kan tvinga honom att höja räntan mer. Det framkommer i en intervju med Svenska Dagbladet.

Thedéen säger att han är överraskad över att räntehöjningarna från Riksbanken inte har bitit, som han väntat sig. Effekterna på ekonomin har inte blivit så stora.

”Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att räntan skulle vara på den här nivån, så hade vi nog trott att vi skulle ha sett en sämre utveckling än den vi nu sett”, säger riksbankschefen till SvD.

Han noterar att varje gång Riksbanken har lagt en ny ränteprognos så har de senare justerat upp den. I april justerade de upp den ytterligare en gång.

”Det är väl ett tecken på att penningpolitiken kanske inte biter som vi har tänkt”, säger han.

Erik Thedéen håller med om att inflationen mest beror på minskat utbud av framförallt olja och gas efter kriget i Ukraina. Det har tryckt upp priserna brett i hela ekonomin.

”Det handlar inte bara om stigande insatsvaror. I sådana fall så skulle inte tjänsteprisinflationen vara på den nivån den är idag. Hotell, djurförsäkringar, frisören eller vad det nu är för något – de går ju också upp i pris”, säger han och tillägger att det som han är mest orolig för är att inflationen har bitit sig fast i de här delarna som inte direkt påverkas av energipriser.

På en fråga om vad som kommer att hända med räntorna framöver, om och när centralbankerna är klara med åtstramningen svarar Erik Thedéen att hans ”ärliga svar är att jag inte vet”.

Vi tror ju att vi efter det här faktiskt kommer ner till en värld som ganska mycket liknar den värld vi hade innan. Nämligen låg inflation och inte allt för höga räntor, säger Erik Thedéen.

Han lägger in en stor och viktig brasklapp.

”Det finns en stor risk för att det blir ett annat scenario”, enligt riksbankschefen.