Wall street Börserna i New York inledde måndagens handel blandat. Bank- och energisektorn var relativvinnare samtidigt som teknikbolagen återfanns på förlorarlistan.

Vid 16.10-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,7 procent till 35.031 samtidigt som Nasdaqs kompositindex backade 0,8 procent till 14.924. Det breda S&P 500 var ned 0,1 procent till 4.450.

Krisande Evergrande har beslutat att skrinlägga planerna på att börsnotera elbilsdivisionen New Energy Vehicle Group på Shanghaibörsen i spåren av att skuldkrisen tyngt marknadens förtroende för Evergrandes moderbolag. Evergrande New Energy Vehicles Hongkong-noterade aktie föll med cirka 10 procent.

Amerikanska tioårsräntan har fortsatt upp under måndagen och noterades vid 1,48 procent, vilket var omkring 3 punkter högre än nivån på fredagseftermiddagen.

Med stöd av stigande räntor återfanns flertalet banker på vinnarlistan. Goldman Sachs och JP Morgan var upp båda upp 2,2 procent.

Även bolagen som gynnas av en återgång till någon form av normalitet efter pandemin steg i måndagens handelsinledning. Carnival och United Airlines var upp 6 procent respektive 2,9 procent.

Sämre gick det för teknikjättarna Apple, Alphabet, Microsoft och Nvidia som var ned mellan 0,7 och 3 procent i den inledande handeln.

Fortsatt stigande oljepriser gav stöd till energibolagen, vars sektorindex adderade 3,2 procent i den inledande handeln. Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har skruvat upp sin prognos för priset på Nordsjöoljan till 90 dollar per fat, att nås vid årsskiftet, från tidigare bedömning om 80 dollar fatet.

Spac-bolaget Gores Guggenheims aktie rusade i en initial reaktion på nyheten om att elbilsutvecklaren Polestar, som samägs av Volvo Cars och dess kinesiska helägare Geely, går till den amerikanska Nasdaq-börsen genom sammanslagning med Gores Guggenheim. Polestar siktar på att nå en värdering kring 20 miljarder dollar i börsnoteringen.

Uppgången i Gores Guggenheim dämpades dock och en dryg halvtimme före börsöppning var aktien upp kring 2,5 procent.

På makrofronten visade statistik före börsöppningen att orderingången på varaktiga varor i USA steg 1,8 procent i augusti. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle ha ökat 0,7 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.