Rapport Telia Company redovisar ett resultat strax över analytikernas förväntningar. Samtidigt skriver teleoperatören upp resultatprognosen för helåret 2018.

Telias ebitda-resultat före engångsposter blev 6.977 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018, framgår det av delårsrapporten.

Ebitda-marginalen uppgick till 33,7 procent.

Genomsnittet av tio analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett underliggande ebitda-resultat på 6.773 miljoner kronor med en marginal på 33,5 procent.

Lägre organisk omsättning

Nettoomsättningen blev 20.685 miljoner kronor. Här låg snittestimatet på 20.207 miljoner kronor.

Telias nettoomsättning steg 0,1 procent organiskt under det tredje kvartalet. Det kan jämföras med utfallet på +1,3 procent under andra kvartalet 2018.

För tjänsteintäkterna var den organiska tillväxten -1,9 procent tredje kvartalet.

I den största marknaden Sverige var den organiska tillväxten minus 0,6 procent. Tjänsteintäkterna i Sverige hade en organisk tillväxt på minus 1,2 procent.

Skriver upp helårsprognos

Telia höjer sin prognos för det justerade ebitda-resultatet i kvarvarande verksamhet 2018 och det väntas nu vara ”något högre” 2018 än 2017.

Tidigare bedömning var i linje med eller något högre än nivån för 2017 på 25,4 miljarder kronor.

Det framgår av kvartalsrapporten.

Snittestimatet, enligt Infront Datas sammanställning inför rapporten, låg på ett ebitda-resultat exklusive extraordinära poster på 26,5 miljarder kronor 2018.

Telia upprepar prognosen att det fria kassaflödet från kvarvarande verksamhet, exklusive licenser och utdelning från intressebolag, under 2018 kommer att bli högre än 2017 då det var 9,7 miljarder kronor.

Liksom tidigare uppger Telia att detta kassaflöde, tillsammans med utdelningar från intressebolag, bör täcka en utdelning för 2018 som ligger omkring nivån för 2017.

Inte nöjd med svensk utveckling

Telia har minskat kostnader till dags dato i Sverige inom ramen för bolagets kostnadsprogram, men Telias vd Johan Dennelind är fortfarande inte nöjd med takten i förändringen.

”Vi vet att det finns en tydlig stor potential för förbättringar under de kommande åren. Den nya vd:n i Sverige Anders Olsson har tagit markanta steg för att skapa en starkare kommersiell plan och förbättra effektiviteten”, skriver han i delårsrapporten.

Sverige hade, som förväntat, ett sämre ebitda-utfall tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, delvis förklarat av förväntad svårare jämförelse, men också på grund av kostnader till följd av åskoväder och negativ valutapåverkan.

”Då transformationen är försenad och de verkligt omfattande effekterna kommer 2020 snarare än som förväntat under 2019, kommer delar av förändringen i Sverige att skärpa genomförandet av transformationen men också förbättra kostnadseffektiviteten på andra områden”, skriver Johan Dennelind.

Totalt för koncernen är Telia ”helt i fas” med att minska kostnaderna om 1,1 miljarder kronor netto, som bolaget har som en prioritering i år.

Svåra jämförelsetal 4:e kvartalet

Teliachefen Johan Dennelind flaggar för att fjärde kvartalet kommer att innehålla fortsatta svåra jämförelsetal.

”Utan tvivel kommer jämförelsesiffrorna fortsatt vara svåra i det fjärde kvartalet, speciellt i Sverige”, skriver han i delårsrapporten.

Med utvecklingen hittills under året i ryggen, med en justerad ebitda-tillväxt om 4 procent exklusive valutaeffekter, höjer Telia dock utsikterna för ebitda på helåret från ”i linje med eller något över 2017 års nivå” till ”något över 2017 års nivå”.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar