Telias styrelseordförande Marie Ehrling.

Telia krävs på 1,4 miljarder dollar

Publicerad 2016-09-15 08:43

Aktier Amerikanska och holländska myndigheter har föreslagit ett förlikningsbelopp på omkring 1,4 miljarder dollar, motsvarande cirka 12 miljarder kr, avseende Telias etablering i Uzbekistan 2007.

Det framgår av ett pressmeddelande från teleoperatören, baserat på vad myndigheterna i fråga har informerat bolaget om på kvällen den 14 september.

”Jag har många gånger tidigare sagt att Telia Company gick in i Uzbekistan på ett oetiskt och felaktigt sätt och vi är beredda att ta ansvar för det. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna för att bringa klarhet. Med detta sagt är vår första reaktion på det föreslagna beloppet att det är mycket stort. Vi måste nu analysera informationen och bestämma hur vi ska fortsätta den pågående dialogen med myndigheterna”, säger Telia Companys styrelseordförande Marie Ehrling i pressmeddelandet.

Telia kommer att hålla en telefonkonferens klockan 8.30, med vd, chefsjurist och finanschef.

Beloppet 12 miljarder kr kan sättas i relation till SME Direkt-förväntningar på ett ebitda-resultat på 25,3 miljarder kr för år 2016, och ett nettoresultat på 12,8 miljarder kr. För 2017 väntas ett ebitda-belopp på 26,0 miljarder och ett nettoresultat på 14,3 miljarder kr.

Beloppen inkluderar inga förlikningsavgifter eller dylikt för Telias Uzbekistanetablering; några konsensusestimat för detta har SME Direkt inte sammanställt.