TELEKOM: NYA TANKAR OM KONSOLIDERING LYFTER OPERATÖRERNA

2023-03-17 11:18:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska teleoperatörerna gick starkt i den inledande handeln under en även i övrigt börspositiv fredag.

En artikel i Financial Times där mobiloperatören Tre:s ägare, Hongkongbaserade CK Hutchison, uppgavs föra samtal med Telenor om en sammanslagning av verksamheter i Sverige och Danmark bidrog till optimismen.

Enligt tidningen vill CK Hutchison driva på en konsolidering bland operatörerna i Norden. Vid en sammanslagning av Tre och Telenor i Sverige och Danmark skulle en relativt stor kombinerad operatör skapas, samtidigt som en konkurrent försvinner från respektive marknad. Telenor är för närvarande näst största mobiloperatör i Danmark och tredje störst i Sverige.

"Konsolidering i Norden och framför allt Sverige är en historia vi hört tidigare, men det vore sannolikt bra för operatörsmarknaden i Sverige och även Danmark om det besannas. Man har länge diskuterat om fyra operatörer är en för mycket på den svenska marknaden. Om det blir en färre skulle det innebära mindre risk för så kallat irrationellt beteende bland operatörerna, det vill säga priskrig", säger Stefan Olsson, senior analytiker vid Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

I Sverige har mindre operatörer som till exempel Tre haft svårt att få tillräcklig lönsamhet. Ägarna till denna operatör, CK Hutchison och Investor, skulle sannolikt välkomna ett initiativ som gav större skala.

"Det finns nu kanske en drivkraft hos CK Hutchison att göra något åt situationen och kanske släppa marknader där man inte nått dit man vill. Telenor å sin sida har arbetat på att bli starkare i Norden, som är deras kärnmarknad och där man har jobbat länge för att få bättre lönsamhet", säger Stefan Olsson.

Ett kombinerat Tre och Telenor skulle få en stark position både i Sverige och Danmark, och konkurrensen på marknaderna skulle bli mer överblickbar. För Telias del skulle det dock i Danmark innebära en situation där företaget hamnar mer på efterkälken storleksmässigt, då såväl TDC som Tre+Telenor skulle vara betydligt större.

"Danmark är en svår marknad där Telia har haft lägre marginaler än övriga. Det skulle inte hjälpa Telia om Telenor blir starkare och man själv blev kvar med lite för låga volymer i landet", säger Stefan Olsson.

Operatörerna, som har gått relativt svagt under en längre tid, var stora vinnare på fredagen. Tele2 var starkast inom OMXS30 och var strax före klockan 11 upp 4,2 procent, medan Telia steg 2,5 procent. Telenor steg 2,9 procent i Oslo.Direkt-SE