Rapport (Uppdaterad) Teleoperatören Tele2 lyckades visa ett justerat ebitda-resultat i linje med förväntningarna för sista kvartalet i fjol, men bjöd inte på extrautdelning, något som låg i förväntansbilden inför rapporten.

Här följer en punktvis sammanfattning:

Underliggande ebitda-resultat som väntat. Tele2:s rörelseresultat före avskrivningar men efter leasingavskrivningar (underliggande ebitda-al-resultat) uppgick till 2.348 miljoner kr för det fjärde kvartalet 2020 (2.298 samma period året innan). Enligt Infronts sammanställning väntades 2.315 miljoner. Försäljningen summerades till 6.884 miljoner kr för perioden (7.163), ett par procent lägre än väntat.

Vill dela ut 6 kr/aktie. Den ordinarie utdelningen föreslås bli 6,00 kr per aktie (5,50), att jämföra med snittestimatet på 6,04 kr. Utdelningen ska utbetalas i två lika stora delar i maj och oktober 2021.

Styrelsen ser över utdelningsförmåga löpande. Det fanns enligt Infronts sammanställning även förväntningar om extrautdelning. De låg på i snitt 2,72 kr, vilket skulle ha summerat totala utdelning till 8,76 kr (9,00). Tele2 ger i rapporten inget förslag om extra utdelning men vd Kjell Johnsen flaggar för att styrelsen ser över utvecklingen löpande under året. ”Styrelsen kommer att utvärdera det närmare kvartal för kvartal. Vi önskar vara ett aktieägarvänligt bolag och vi har en bra balans. Vi kanske är lite finansiellt konservativa nu, men vi kommer att se över det igen”, säger han.

Räknar med att andra hälften blir bättre än första i år. Tele2:s vd Kjell Johnsen räknar med att årets andra halva blir bättre än det första halvåret. Han tror att pandemin kommer att fortsätta att påverka verksamheten under det första halvåret, men hoppas att det sedan ska lätta. ”Förväntningarna är att vi ser en sekventiell förbättring under året och att andra halvåret blir bättre än det första halvåret. Vi räknar med att det blir en positiv exit på året”, säger vd till Nyhetsbyrån Direkt.

Tuffa jämförelsetal första kvartalet. Han påpekar att för det första kvartalet 2021 har Tele2 tuffare jämförelsetal eftersom det inte var någon pandemi under motsvarande kvartal förra året. ”Vi ser ett tuffare första kvartal och kanske första halvår, men att det blir en förbättring”, säger han.

Spår underliggande ebitda-resultat ökar 2-4 procent i år. I sin helårsguidning för 2021 har Tele2 tagit hänsyn till att pandemin kommer att fortsätta och därför räknar bolaget med att tjänsteintäkterna från slutkund 2021 blir i nivå med 2020 och att det underliggande ebitda-al-resultatet under helåret 2021 ökar med 2-4 procent jämfört med utfallet 2020. Tele2 väntar sig att få till en förbättring inom sin företagsverksamhet och att den positiva utvecklingen i Baltikum fortsätter samtidigt som momentum inom mobilabonnemangsverksamheten och bredband i Sverige håller sig.

Besparingsprogram når hälften av 1 miljard kr slutet 2021. Tele2 förväntar sig att bolagets transformationsprogram levererar en besparingstakt på cirka hälften av treårsmålet (2020-2022) om 1 miljard kr i kostnadsbesparingar i slutet av 2021, vilket ger en effekt på 250 miljoner kr under året utöver vad som realiserades 2020.

Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Pandemin
Ingves: Kan behövas ytterligare finanspolitiskt stöd"Viktigt att undantag i amorteringskravet förblir tillfälliga"
2/2
Trading Direkt: Eric Strand och Tobbe Rosén om silver
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bopriserna ökade i hela landet i januari
Insiders
Insiders som handlat aktier efter rapporterna
Börsen
Bra fart på börsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre på alla punkter för ElectroluxDelar ut 8 kr
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2 strax över förväntanMen ingen extrautdelning
Foto: Richard Drew/AP/TT
Aktie
Spotify höjer priserna
Börsen
Breda uppgångar i Asien
Aktie
Omvänd vinstvarning från Boozt
Foto: AP/TT
Wall Street
Stark måndag på Wall Street
Krönika
Hernhag: Viktigare än någonsin med bra investeringar
Placera
Chefsstrategen: Räkna med uppgång upp till 15 procent i årNordea fortsätter övervikta aktier
Placera
Förvaltaren: Investerare underskattar risk från låga räntor
Sverige
Oxford: Stark data gör nya lättnader mindre sannolika"Svenska ekonomi fortsatt relativt stark"
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Säljarnas fördel på bomarknaden
Aktie
Ny högsta-rekommendation för Tesla
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
BNP
SCB: Sveriges tillväxt lägre än väntat
Balder ökar ytterligare i EntraSelin: Ingenting har ändrats
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Foto: Shutterstock
Råvaror
Silverpriset lyfter efter "köpattack"
Foto: istockphoto
Aktier
Tre nya aktier i Paretos februariportföljOch tre som åker ut