Teknisk analys Vad kan investerare lära sig av börsernas reaktioner på informationen om coronaviruset? Den frågan besvarar Johnny Torssell, Carnegie Private Bankings tekniske analytiker, i senaste avsnittet av Omvärldspodden från Carnegie Private Banking. Han avslöjar också hur han ser på Stockholmsbörsen under resten av 2020, och vilka aktier han just nu identifierar som bra placeringar ur ett tekniskt analytiskt perspektiv.

I den nya podden säger Johnny Torssell att han utgår från en ”sentimentsregel” när han gör teknisk analys.

– Om kursen på börsen inte går upp i samband med positiva nyheter så ska den förmodligen ned, och går det inte ned i samband med negativa nyheter, så ska kursen förmodligen upp, säger han.

Johnny Torssell pekar på 2019 års negativa nyheter, till exempel handelskriget, som ändå inte lyckats sänka börsen.

Flera nya all time high

– Vi har också fått ett coronavirus, och det pratas enormt mycket om vilka konsekvenser det här viruset kommer få på ekonomin, men samtidigt får vi nya all time high-nivåer i Europa, på Stockholmsbörsen och i USA. Det vill säga, det går inte ned i samband med negativa nyheter. Det här vittnar om att sentimentet är väldigt positivt, säger Johnny Torssell och slår fast att det är ett kvitto på det starka sentimentet på börserna.

Kollegan på Carnegie Private Banking, omvärldsstrategen Henrik von Sydow, drar i podden slutsatsen av resonemanget att sentimentet just nu är starkt på aktiemarknaden.

– Investeraren är absolut optimist. Finns det några andra historiska paralleller man kan dra? Det görs ju mycket i samtal om Coronaviruset just, jämförs med sars och liknande, ser du några sådana, frågar han Johnny Torssell.

”Bra köplägen”

I en analys som Torssell gjort tidigare i sitt egna nyhetsbrev Short Term, jämför han olika virusutbrott ur ett historiskt perspektiv.

– Det brukar vara så att virusutbrotten har skett efter perioder av bear markets. När jag analyserar de olika utbrotten som fågelinfluensan och andra, har det historiskt visat sig vara bra köplägen, säger han.

I slutet av podden frågar Henrik von Sydow hur Johnny Torssell generellt ser på reaktionerna på Stockholmsbörsen på rapportresultaten hittills.

– Det var bra att du sade just reaktionerna på rapporterna. För det är det jag tittar på, jag tittar inte på innehållet i rapporten utan på reaktionen på rapporten. Och överlag så har reaktionerna varit bra. Till och med på ganska svaga rapporter i förhållande till förväntningarna så har reaktionerna varit bra! Vi har i en del fall fått svaga öppningar men då har vi fått starka stängningar när det skett. Det är ett bra sentiment tycker jag, säger Johnny Torssell.

Om vi ska koka ned det här, vad tycker du är den korta slutsatsen för investerare, hur skulle du beskriva sentimentet på Stockholmsbörsen just nu? frågar Henrik von Sydow.

– Det är positivt! Vi har köpsignaler på Stockholmsbörsen på lång sikt som indikerar en uppgång på 2000 till 2150 eller något i den stilen. Det är mitt matematiska prisobjektiv på lång sikt. Vi har köpsignaler även i det kortsiktiga perspektivet som jag har skrivit om i mitt nyhetsbrev och nej, jag har inga större varningssignaler. Det är klart att vi har en hårt spänd gummisnodd som kan leda till rekyler, men överlag så ser det ändå positivt ut.

Hur ser det då ut framåt? Tidigare har Johnny Torssell förutspått att OMX i är är upp 5,3 procent.

– Mitt kortsiktiga målområde för den här köpsignalen som effektuerades i onsdags förra veckan var en uppgång till 1900 men på längre sikt har jag ett mål på upp mot 2000-nivån. Fram tills dess att jag får signaler om motsatsen så är det vad som kommer att gälla för mig.

Men det finns dock ett par signaler som skulle få Johnny Torssell att omvärdera scenariot. Om OMX-index skulle röra sig ned under 1700-nivån igen skulle det vara en tydlig varningssignal, anser han.

Och så gäller det att bevaka sentimentet. Om vi inte längre reagerar positivt på positiva nyheter, eller om vi skulle börja svara negativt på negativa nyheter.

Inga tecken på att det toppar

Det positiva sentimentet gäller inte bara Stockholmsbörsen. Johnny Torssell konstaterade i podden att S&P500 gått upp med 400 procent sedan botten år 2009. Och Nasdaq har samtidigt gått upp ännu mer under samma tidsperiod, 650 procent.

– Men jag har ändå inga tecken på att det håller på att toppa ännu, tvärtom ser det ut som att det finns flera underindelningar kvar på väg mot högre toppar, säger Johnny Torssell.

Han säger också att han ser att det börjar se ”paraboliskt” ut då det börjar gå alldeles ”för fort på uppåtsidan”, men han säger också att ”paraboliska rörelser” kan hålla på mycket längre än man tror.

– Fram till dess att jag får signaler om motsatsen så kommer jag fortsätta jobba efter att USA-börsen ska gå upp. Men det är på höga nivåer så man kanske får dansa nära utgången, men det måste vara mitt jobb som analytiker.

Intressanta placeringar just nu

I slutet av podden ställer Henrik von Sydow frågan om vilka enskilda aktier som Johnny Torssell ser som särskilt intressanta placeringar ur ett tekniskt perspektiv just nu.

– Jag tycker fortfarande att bankerna ser väldigt starka ut. Jag har varit positiv till banksektorn här, särskilt storbankerna, under en period. Nu har vi börjat se de här rörelserna uppåt. Jag har fått flera viktiga signaler i flera av bankerna. Så de har börjat röra sig uppåt kortsiktigt vilket kan göra att de blir överköpta och att vi får rekyler i dem, men samtidigt ser min långsiktiga potential bra ut i dem så de ser fortsatt starka ut.

Utöver banksektorn nämner Johnny Torssell Sobi som en spännande placering utifrån ett tekniskt perspektiv.

– Aktien har effektuerat en köpsignal som kanske kan röra sig 10 procent upp, ungefär, säger han.

Hur ser Johnny Torssell då på Stockholmsbörsen för resten av året?

– Jag tycker det ser bra ut. Vi kan inte förvänta oss att det ska gå spikrakt uppåt men det ser fortsatt bra ut. Så länge det gör det måste vi tvinga oss att vara optimistiska, även om vi står på höga höjder och tittar ned.

Börsen
Ny podd: Ljuspunkter i börsmörkret
Utdelningar
Över 100 bolag har ändrat sina utdelningsförslag
Börsen
Stark tisdag på börsen
Foto: Shutterstock
Aktietips
Swedbank stuvar om i fokusportföljenTvå aktier kastas ut – två tas in
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Ingen utdelning alls från Sandvik
Pension
Pensionsbolagen vädjar: Stoppa ändrade flyttreglerSparekonomer: Att skylla på coronapandemin är skamligt, orimligt och pinsamt
Analys
DNB: Marknaden blundar för negativa effekterSlopar köprek för Getinge
7/4
Trading Direkt om utdelningar i kristider
Analys
"H&M relativ vinnare i pressad modebransch"DNB höjer rekommendationen
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
Så mycket minskade SAS-trafiken i marsNästan samtliga flyg ställs in i april
Analyser
Tio köpvärda aktierHär är tisdagens analyser
Foto: Shutterstock
Aktier
Viruset gynnar "sitta hemma-bolagen"Videobolag upp 100 procent sedan årsskiftet
Aktie
Ica skjuter upp halva utdelningen
Olja
Troliga produktionsbegränsningar lyfter oljepriset
Foto: Shutterstock
Fonder
Carnegie Global: Nya dystra rekord skapar köplägen
Aktie
Getinge höjer kapaciteten för respiratorer med 160 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: Rekordutbud av bostäder i påskveckan
Foto: Shutterstock
Pandemin
Japan: Förbereder nytt stimulanspaket på 108 000 miljarder yen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analyser
H&M:s framtid splittrar analytikerna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
ABG: Kinnevik har straffats för hårt
Foto: istockphoto
Bostad
Bomarknaden: Swedbank tror på prisfall – och återhämtning
Foto: istockphoto
Oljepriset
Analytiker: Risk för negativt oljepris
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Analys: Påbörjade bostäder kan falla 70 procent
Analyser
Här är måndagens nya köprekar