Börsen Tesla och Apple. Där har ni de två pouläraste techjättarna bland svenska aktiesparare, visar statstik från Nordnet. Men aktierna har gått sådär.  

I tisdags kom Netflix med sin kvartalsrapport. Den var sämre än väntat. Resultat per aktie var 2:97 dollar för det andra kvartalet 2021. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 3:16 dollar per aktie, enligt S&P Global Market Intelligence.

Nästa vecka är det dags för kvartalsrapporter för de andra amerikanska techjättarna.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, följer dem med spänning. 

–I aktiernas utveckling sedan årsskiftet syns tydligt att övriga techjättar tagit in rejält på fjolårets snabbrusare Tesla och Apple. Det är jättar med verksamhet som kan gynnas av pandemin i ett längre perspektiv, så som molnverksamheten hos Alphabet, Microsoft och Amazon, säger Frida Bratt.

Hon fortsätter:

–Hos Facebook och Alphabet finns också en annonsverksamhet som gynnas av den ekonomiska återhämtningen. Detta medan exempelvis Netflix missgynnas av att samhällen öppnar upp, och det reflekteras också i aktiekursen.

Intresset bland Nordnets kunder har ökat för techjättarna.

Under fösta halvåret har Apple och Tesla ökat mest. Men det senaste kvartalet har Facebook varit populärast.

–Spararna har under andra kvartalet satsat just på de bolag som kommit igen starkt på börsen i år, så som Microsoft och Facebook. Man fortsätter visserligen att köpa Apple och Tesla, särskilt om Tesla släpper spararna inte taget så lätt. 

Hur ser du på Tesla?

Tesla, som rapporterar den 26 juli,  har redan meddelat att produktion och leveranser återigen slog rekord under andra kvartalet.  Men Teslas aktie har släpat efter under våren, vilket har sina orsaker. Det handlar om en mycket högt värderad tillväxtaktie, och sådana har drabbats betänkligt av inflationsoron. Men Teslas innehav av bitcoin ses också som en riskfaktor, liksom den ständigt pågående diskussionen om att konkurrensen kommer att hårdna.

–Nu väntar sig marknaden ökad lönsamhet och vinst, och jämförelsetalen är lätta, men det går inte att räkna med en positiv börsreaktion som ett brev på posten för det, säger Frida Bratt.

Och de andra bolagen?

–Apple har stigit med 7 procent i år, men med 9 procent bara den senaste månaden. Det har också gjort att förväntningarna stigit inför rapporten. Bolaget har slagit analytikernas förväntningar de senaste fyra kvartalen och krossade förväntningarna i det senaste kvartalet. Men förväntningarna är högre nu. Intressant blir bland annat att höra om hur de numera viktiga kring-tjänsterna (Services) utvecklas.

–För Alphabet och Microsoft, som precis som Apple rapporterar den 27 juli, är bland annat utvecklingen av molntjänsterna viktiga – moln är ett superhett investeringstema hos många sparare. Och för samtliga techjättar blir det förstås intressant att se hur man eventuellt påverkats av halvledarbristen. 

Och Facebook?

–Facebook fick liksom Netflix positiv användartillväxt och aktivitet i pandemins spår – men i Facebooks fall fick sig annonsverksamheten en törn. Därför är jämförelsetalen även detta kvartal, liksom under årets första, relativt lätta. Men Facebook och de andra techjättarna drar också nytta av den acceleration som digitialiseringen fått under pandemin. Därför är förväntningarna på hög vinsttillväxt stora även detta kvartal.

Utveckling av antalet ägare via Nordnet sedan årsskiftet:

Tesla: 30 %

Apple: 32 %

Alphabet: 20 %

Facebook: 17 %

Amazon: 0 %

Netflix: 0 %

Microsoft: 21 %

Utveckling av antalet ägare via Nordnet under andra kvartalet:

Tesla: 5 %

Apple: 2 %

Alphabet: 4 %

Facebook: 16 %

Amazon: 2 %

Netflix: -1 %

Microsoft: 12 %

Aktiernas utveckling sedan årsskiftet:

Tesla: -8 %

Apple: 7 %

Alphabet: 47 %

Facebook: 23 %

Amazon: 9 %

Netflix: – 1 %

Microsoft: 24 %

Källa: Nordnet, 20 juli.