Fonder September var minst sagt en skakig börsmånad med orosmoln som nedtrappade stimulanser, Evergrande och deltavarianten. Bland Nordnet och Avanzas sparare dumpades fastighetsfonder på bred front. Men i övrigt har de två nätmäklarnas kunder gjort olika val.

Evergrande-haveriet skapade förra veckan en tillfällig börshicka när marknaden påmindes om problemen i den skuldtyngda kinesiska fastighetssektorn. Men Nordnets sparekonom Frida Bratt tror inte att det var huvudorsaken till att spararna sålde av fastighetsfonder under månaden.

– Snarare än oro för smittspridning från problemen i den kinesiska fastighetssektorn tror jag att försäljningarna beror på vinsthemtagningar i en sektor som gått väldigt bra i år. Det gäller generellt, investerare har nästan gått och väntat på en korrigering efter den fina börsutveckling vi haft och Evergrande blev den utlösande faktorn i en perfekt storm, säger Frida Bratt.

Även centralbankernas hintar om minskade stimulanser och högre räntor kan ha påverkat.

– Vi fick svart på vitt att riktningen centralbankerna, med amerikanska Fed i spetsen, går mot är åtstramningar, om än i väldigt långsam och försiktig takt. Möjligen är det något som kanske påminner om att den för fastighetssektorn så gynnsamma låga räntan möjligen varar länge till, men inte för evigt, säger Frida Bratt.

Just försäljningen av fastighetsfonder är den främsta gemensamma nämnaren mellan Nordnet och Avanzas köp- och säljlistor för september. Men sedan börjar det spreta. På Nordnets köplista gör techfonderna comeback. Men frågan är om tajmingen är bra med tanke på att techaktierna fallit på bred front de senaste dagarna.

– Förhoppningsvis sker köpen på längre sikt. Jag tror att det finns en tanke om att det här är en sektor som halkat efter och som därför bör komma ikapp. Det som talar för är att vi ser att accelerationen i den ekonomiska återhämtningen, som gynnat cykliska bolag, börjar avta. Emot talar ju det samtidigt stigande ränteläget och det faktum att världens centralbanker nu som grupp går åt ett håll, mot åtstramningar, säger Frida Bratt.

Men samtidigt som Nordnets sparare köper teknik så återfinns kategorin på Avanzas säljlista. En annan markant skillnad är att Spiltan Aktiefond Investmentbolag toppar Nordnets köplista medan Avanzas sparare gjort tvärtom och sålt av investmentbolag.

– Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform med närmare 600 000 fondsparare. Investmentbolagen har länge utgjort småspararfavoriter på börsen och där har fonden varit ett enkelt sätt för fondsparare att få den exponeringen. Efter en tuffare period, där det mediala strålkastarljuset lyst på investmentbolagens premievärderingar, är det många fondsparare som nu tagit hem lite vinst, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Mest köpta via Avanza Mest sålda via Avanza
Sverigefonder Investmentbolagsfonder
Globalfonder Fastighetsfonder
Företagsobligationsfonder Teknikfonder
Blandfonder Gröna energifonder
Japanfonder Asienfonder

 

Mest köpta via Nordnet Mest sålda via Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BNP Paribas Energy Transition
Länsförsäkringar Global Indexnära SEB Fastighetsfond Norden
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära SEB Bioteknikfond
TIN Ny Teknik Öhman Obligationsfond
Swedbank Robur Access Asien Gladiator
Spiltan Räntefond Sverige Nordea Klimatfond
AMF Aktiefond Småbolag FIRST Nordic Real Estate
Öhman Etisk Emerging Markets BGF World Mining
SPP Aktiefond Global Nordea Småbolagsfond Norden
Swedbank Robur Ny Teknik JPM China