Kommentar Med en stabil delårsrapport något bättre än förväntningarna ser marknaden positivt på Astra Zenecas närmaste framtid. Bättre tillväxt väntar och aktien kan vara en ”safe haven” om börsturbulensen kommer tillbaka.

Med oktober månads dramatiska börsnedgång i färskt minne är det naturligt att de flesta aktieägare funderar över sin portfölj och möjliga förändringar. Frågan är förstås hur den ska kunna skyddas mot nya kursras, vad som ska säljas och eventuellt köpas.

Traditionellt har matkedjor och läkemedelsbolag varit att betrakta som bra defensiva sektorer och nu när vi denna torsdag får Astra Zenecas delårsrapport på bordet är det en onekligen en påminnelse om detta faktum.

Aktien har dock delvis redan tagit höjd för att framtiden ser ljusare ut än på länge med en uppgång inklusive utdelning med cirka 30 procent det senaste året. Men det är också för att bolaget nu ser ut att ha vänt en tristare utveckling som för några år sedan mest bestod i patentutgångar som sänker intäkterna på tidigare blockbusters (läkemedel som säljer för över en miljard dollar årligen).

Det talades då från bolagets håll om den starka forskningsportföljen som skulle vända utvecklingen om några år, vilket då inte imponerade så stort på aktiemarknaden. Men under senare år har bolaget kommit allt närmare genombrott för flera läkemedel plus att allt fler av tidigare projekt faktiskt kommit ut som storsäljare.

Vd Pascal Soriot påpekar också i rapportkommentaren att bolaget nu fokuserar hårt på sina fortsatta produktlanseringar och att Astra Zeneca nu är i fas med att nå sitt försäljningsmål för 2018, vilket är att kunna leverera en låg ensiffrig tillväxt.

Och på längre sikt menar vd att bolaget kommer kunna växa betydligt mer med tanke på hur stark försäljningsutvecklingen ser ut för bolagets nylanserade läkemedel i den här tidiga fasen.

Astra Zeneca lever nu alltså relativt sett i den bästa av världar där nya läkemedel lanseras och ger tillväxt på intäktssidan samtidigt som bolaget också har återuppbyggt sin forskningsportfölj där det nu finns ett större antal intressanta projekt som väntas få sina genombrott de närmaste åren.

Därför kan en investering i Astra Zeneca just nu vara klart aktuell för den som är rädd för en allmän börsnedgång när indikationerna på en kommande lågkonjunktur börjar visa sig på allvar.

Att bolaget dessutom ger utdelning två gånger per år med en total direktavkastning på över 3 procent är också ett argument för att aktien ska vara intressant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Dragning uppåt efter räntebeskedet
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Börsen
Positiv avslutning på Stockholmsbörsen
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Asien
Små rörelser i Asien
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked