Råvaror Det finns potential för ett kraftigt mot-rally i oljepriset och i energiaktier under de kommande tolv till 24 månaderna. Om ett år kan den amerikanska WTI-oljan åter handlas på nivåer mellan 45 och 50 dollar.

Björnmarknaden i olja kommer att vara under en lång period, till en del beroende på att produktionen är omfattande. Det skapar köptillfällen i den oljepriskänsliga energisektorn.

Det konstaterar det amerikanska multinationella investmentbolaget T. Rowe Price i en råvaruuppdatering signerad Shawn Driscoll, ansvarig för bolagets strategier inom råvaru- och energisektorn.

Går att fynda

Det går att göra fynd vid investeringar i en del priskänsliga delar av energisektorn, anser han, eftersom det inte enbart är oljepriserna som rasat, utan det har även en del andra energiaktier gjort.

Driscolls beskrivning av sin prognos för energisektorn är ”cykliskt optimistiskt”, ett tillstånd på marknaden som kan vara som längst i två år, till våren 2022. Trots det kommer marknaden ändå att på lång sikt förbli en björnmarknad, tror han.

Den allt överskuggande faktorn just nu är ändå oljeprisets dramatiska press nedåt. Aldrig tidigare har efterfrågan på olja varit i princip obefintlig – och med negativa priser, skriver Driscoll.

”Oemotsägliga köptillfällen”

”Frågan du som investerare måste ställa dig är om det pågående blodbadet på marknaden skapar oemotsägliga köptillfällen i energisektorn, eller om det här är en cyklisk händelse i en sektor som du borde undvika”, skriver han vidare.

Det finns de som tror på möjligheten att investera nu, och Shawn Driscoll är definitivt en av dem. Till vardags är han portföljförvaltare på Global Natural Resources Equity Strategy inom T. Rowe Price. Han ser en potential för ett kraftigt ”motsatt” rally i oljepriset, och i flera olika energiaktier, som skulle kunna hålla på under ett till två år.

En del möjligheter finns även i oljeservicesektorn där värderingarna är relativt låga, vilket innebär en möjlighet för ett kommande oljeprisrally.

”Egen WTI-björnmarknad”

Driscolls långsiktiga syn på oljeproduktionen och energisektorn är inte helt tilltalande. Teknikutvecklingen inom främst automation och lagring av den amerikanska skifferoljan kommer att fortsätta att sänka priserna då det blir både lättare att ta upp oljan och göra den åtkomlig från olika lager. Det gör att den amerikanska WTI-oljan skulle kunna sitta fast i en egen björnmarknad, tror han.

Om du som investerare ska lyckas med en investering i energisektorn just nu krävs en förmåga att balansera både kort- och långsiktiga skeenden i sektorn. Selektivitet i valet av investeringar blir en kritisk faktor, eftersom en del energibolag inte kommer att överleva den nuvarande krisen.

Negativa oljepriser signalerar ett omedelbart behov hos oljeindustrin att matcha efterfrågan med tillgången och Driscoll tror att oljeproducenterna kan vara villiga att skära mycket, kanske för mycket, i produktionen vilket i sin tur skulle skapa halvtomma oljelager.

Tillbaka till 50 dollarsnivån

När karantänsreglerna börjar luckras upp ökar därmed också efterfrågan på olja, menar Driscoll. Han ser framför sig hur bristen på investeringar i gas- och oljeindustrin snabbt minskar halten koldioxid i atmosfären. Minskade investeringar gäller framför allt för amerikansk skifferolja.

”Vi är faktiskt av den uppfattningen att West Texas Intermediate, WTI-oljan, redan under nästa år kan vara tillbaka på nivåer mellan 45 och 50 dollar fatet”, skriver Shawn Driscoll.

Fonder
Fondspararna återvände i aprilStora insättningar i aktiefonder
Aktietips
Fyra heta köptipsOch fyra aktier du kan vänta med
Aktietips
En aktie att köpa och en att sälja
Aktietips
DI sätter sälj på Garo"Allt annat än inbjudande värdering"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Allt dystrare syn på boprisernaNästan hälften av svenskarna tror på sjunkande priser
Aktie
Shamaran har akut likviditetsbristGör miljardnedskrivning
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex tog in 157 miljonerÖverenskommelse med långivare
Aktie
MQ Marqet fortsätter med Qviberg som huvudägare
Aktiechatt
Hernhag: Börsens säkraste aktieOch några aktier att köpa och behålla länge
Räntan
Danske ändrar sig: Ingen återgång till minusränta
Börsen
Plusavslutning på fredagsbörsen
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS: Dröjer två år innan efterfrågan är helt återställdPassagerartrafiken föll 98 procent i april
Foto: Rickard Kilström
Placera
Gladiator har sålt allt i SAS"Jag och Warren Buffett tänker tydligen lika"
Bopriser
Skandia: Sex av tio tror på fallande bopriser
Fonder
Proffsens favoritfonder i 45 kategorier
Krisen
Swedbank spår statsskuld likt 90-taletMen räntorna förblir ändå låga
8/5
Trading Direkt: "Vi befinner oss i ett krig"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Försäljningarna ökade i april trots coronapandemin
Sektor
"Gyllene tillfälle att lyfta vätgassektorn""Grön vätgas den heliga graal"
Placera
UBS: Cash inte rätta valet just nu"Använd kassan i sektorer som frodas under pandemin"
Foto: Shutterstock
Analys
Rekorddyr börs – analytiker varnar för nedgång 15 procent
Bostad
Booli: Stort mörkertal för bostäder till salu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris i april
Placera
Morgan Stanley: Investerarnas rädsla att missa tåget inget bra teckenBör hålla nere risken i portföljen
Aktietips
En färsk köprekommendationOch några aktier som inte är lika intressanta