Pandemin Det amerikanska multinationella investmentbolaget T. Rowe Price tror på långsiktig allokering till mindre amerikanska bolag i sitt senaste insiktsbrev om amerikanska aktier med köpläge i den volatila marknaden just nu.

För aktiva investerare är det mindre bolagssegmentet särskilt tilltalande för att det ger större möjligheter att addera värde, anser T. Rowe Price.

”Mindre täckning av analytiker och institutionella investerare ju längre ned man kommer på market cap-skalan betyder oundvikligen att det finns en större potential för felprissättning bland mindre bolags aktier. Osäkerheten som skapats av coronapandemin, som särskilt påverkar mindre bolag, har bara ökat den potentialen”, skriver T. Rowe Price i brevet.    

”De relativa värderingarna är attraktiva i ett historiskt perspektiv, vilket ger potentiella möjligheter för erfarna investerare i mindre bolag att hitta kvalitetsverksamheter i nischtillväxtområden, som ofta flyger under radarn på de flesta av branschens analytiker.”

”Kraftigt komprimerade värderingar”

T. Rowe Price uppger att investmentbolaget självt inte varit rädd att gå motströms, utan adderat exponering inom områden som tyngts särskilt hårt av pandemin, till exempel i några cykliska högkvalitetsbolag inom finans, industri och energisektorerna.

”Värderingarna i dessa sektorer var kraftigt komprimerade i mars och april när osäkerheten var extrem och ett omedelbart fokus för många investerare var att enbart minska risken, oavsett priset”, skriver T. Rowe Price.    

Den starka återhämtningen i amerikanska aktier den senaste månaden till stor del tack vare finans- och penningpolitisk stimulans har varit uppmuntrande att se, men mycket är fortfarande osäkert, konstaterar T Rowe Price, som förväntar sig ökad marknadsvolatilitet de kommande månaderna och kvartalen.

”Trolig motvind i närtid”

Investmentbolaget anser att det föreligger en trolig motvind i närtid, och att situationen just nu är utmanande för mindre amerikanska bolag, men man fortsätter ändå tro att investerare ska behålla en strategisk långsiktig allokering till dessa som en del i en bredare allokering till amerikanska aktier.

Man slår också fast att volatilitet i närtid kan ge attraktiva inträdestillfällen för investerare, som vill addera exponering till det dynamiska USA-segmentet mindre bolag.

Den pågående marknadsåterhämtningen är ovanlig eftersom den letts av stora högt värderade bolag i avsaknad av synlig förbättring i ekonomin, konstaterar T Rowe Price och framhåller att mindre bolag historiskt typiskt lett marknadsuppgången efter en period av ekonomisk svaghet eller recession.

”Småbolag blir första vinnarna”

”Mer agila och mindre tyngda av lager av ledning, svarar mindre företag generellt snabbare på förändringar än stora. Med en större andel av intäkterna genererade inom landet kommer de dessutom sannolikt bli de första vinnarna när USA-ekonomin börjar förbättras. Under tiden kan möjligheten att globaliseringen hålls tillbaka till förmån för inhemsk tillverkning också ge mindre företag betydande kraft på lång sikt”, skriver T. Rowe Price.

Investmentbolaget understryker att det generellt kunnat fortsätta sina kontakter med ledningsteamen hos de olika bolagen, trots coronakrisen, och därigenom kunnat ställa frågor som underlättat förståelsen av vilken typ av affärer som är sårbara respektive vilka bolag som kan komma ur krisen starkare än tidigare.

En erfarenhet är att bolagsledningarnas fokus har skiftat under pandemin. Före corona användes mycket tid internt i bolagen att diskutera affärsstrategier på längre sikt. Det kunde gälla nya produkter eller tjänster, eller till och med trender som förväntades stötta den långsiktiga tillväxten.

”Accelererande trendskifte”

Nu ligger fokus i stället på omgivningen i närtid, samt att helt enkelt ta sig igenom de tolv kommande svåra månaderna. I samtalen med bolagsledningarna har fokus varit på flexibiliteten i kostnaderna och tillgång till kapitalmarknaden, det vill säga sådant som kan avgöra om ett mindre företag överlever.

En av de märkbara effekterna av pandemin är att vissa trender accelererat, skriver T. Rowe Price. Skiftet mot tekniska och digitala lösningar har till exempel accelererat och trenden att starkare företag inom en bransch eller sektor blir starkare och ökar sina marknadsandelar har blivit mer synlig genom pandemin, vilket märks inte minst inom rese- och fritidsbranschen.

Foto: Shutterstock
Pandemin
T. Rowe Price: Köp amerikanska småbolagMindre bolag stora vinnare när ekonomin förbättras
Foto: AP/TT
Wall Street
USA-börserna stärktes på bred frontTesla steg tvåsiffrigt
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktier
Danske överviktar USA – även Asien lockarLåg dollarnivå gynnsam
Notering
Även Nordnets kunder får teckna Readly med ISKGör samma speciallösning som Avanza
Börsen
Upp 1,7 procent på stark börsdagClas Ohlson mot strömmen
Fonder
Fortsatt minskad ETF-handel
Köptips
SATS lockar Affärsvärlden
Olja
Morgan Stanley spår oljepris på 50 dollar nästa årInflation och svag dollar kan lyfta priset
Analys
Kepler: Millicom en möjlig kursdubblare
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Aktie
Finnairs trafikplan har gått i stöpetLåg efterfrågan tvingar flygbolaget minska flighter
Sektor
Barclays gillar Swedbanks hushållsfokusInleder bevakning av sex nordiska banker
Fonder
Proffsens favoritfonder i 27 kategorier
Rapport
Clas Ohlsons resultat strax över förväntanAktien faller kraftigt
Aktie
Han blir ny vd för Clas Ohlson
Pandemin
Astra Zeneca pausar vaccintester
Foto: istockphoto
Asien
Dämpad riskaptit tynger Asiens börser
Notering
Hernhag: Teckna heta Readly
Investment Outlook
SEB: Höjda värderingar på nordiska aktier består länge"Gröna bolag vinnare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Goldman Sachs: Råvarumotvind för Electrolux
Placera
Affärsvärlden: Köp bryggeribolaget"Uppsida på drygt 30 procent"
Foto: istockphoto
Aktier
Carnegie: Tre nya bland de mest köpvärda nordiska aktierna
Foto: istockphoto
Räntan
Analytikerna: Räntehöjning knappt skönjbar ens vid horisonten"Löneökningarna för låga för att generera inflation över 2 procent"
8/9
Trading Direkt: Ica – eller Axfood?