Aktie Swedish Match har lämnat falska påståenden kring sin tobaksfria nikotinprodukt Zyn, hävdar politiska företrädare i delstaten Kalifornien med hänvisning till ett brev från lobbygrupp Norwood Associates. Politikerna har anmält Swedish Match till den amerikanska myndigheten FDA. Det skriver Bloomberg News.

Enligt nyhetsbyrån har politiker uppmanat FDA att dra tillbaka Swedish Match rätt att marknadsföra produkten i USA.

Swedish Match aktie noterades strax efter klockan 10 på torsdagen 4 procent ner.

Brevet från Norwood Associates, som Swedish Match anlitat, kritiseras av forskare knutna till Stanford Medicine för att allt för mycket rikta in sig på tidigare FDA-godkännande för Swedish Match traditionella snusprodukter. Enligt forskarna har Norwood Associates varit allt för selektiva och ignorerat det faktum att marknaden för smaksatta tobaksprodukter nu är substantiellt annorlunda än vad den var 2015 då FDA godkände försäljningen av Swedish Match snus. Därtill kritiseras Norwood Associates för att inte beröra det faktum att FDA inte godkänt försäljningen av smaksatta Zyn-produkter. Slutligen kritiseras Norwood Associates för att i sitt brev lämna missvisande uppgifter om nyttjandet av rökfria produkter bland ungdomar.

På torsdagen skriver Dagens Industri att Sandy Fowler-Jones, talesperson för Swedish Match i USA, enligt Bloomberg News uppgett att bolaget inte har gjort några formella påståenden om Zyn i sin lobbying eller officiella uttalanden. Hon säger vidare att Kalifornien står i begrepp att förbjuda smaksatta tobaksprodukter utan att ha vetenskaplig grund, eller belägg för att de skulle locka yngre användare.

I samband med sin delårsrapport i mitten av juli kommenterade Swedish Match det lagförslag Kalifornien som skulle kunna sätta stopp för försäljningen av smaksatta tobaksprodukter och potentiellt även Swedish Match nikotinprodukt Zyn.

”Det är långt ifrån avgjort och det är långt ifrån avgjort om Zyn skulle komma att beröras i så fall. Om lagen nu skulle bli verklighet, tror vi ändå att det kan finnas möjligheter att man kan undanta nikotinportioner, men det är förstås inte säkert”, sade vd Lars Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt.

På frågan om vad ett förbud för Zyn i Kalifornien skulle betyda svarade vd:n:

”Det är inte bra för kategorin eller för Zyn. Men dels har vi produkter som inte är smaksatta, dels blir det en dämpande faktor och inte en hundraprocentig faktor, i och med att det finns i stater runt omkring (som säljer Zyn, reds anm)”, säger vd:n.