Aktieägare på väg till Swedbanks årsstämma på Folkets Hus i Stockholm på torsdagen.

Swedbankhärvan Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark sade under sitt inledningsanförande vid årsstämman att det är Swedbanks uppfattning att banken är sanningsenlig och korrekt i sin kommunikation med alla myndigheter. Styrelsen frias av stämman, men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen nekas ansvarsfrihet för 2018.

När Swedbanks årsstämma beviljade bankens styrelse ansvarsfrihet för 2018. Däremot nekades Swedbanks nu avsatta vd Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet för 2018.

Uttalandet från Idermark om bankens sanningsenlighet kom när han berörde medieuppgifterna från onsdagen om att banken skulle ha vilselett amerikanska myndigheter, något som enligt bedömare anses kunna utgöra en risk för höga böter.

Under sitt anförande tog Lars Idermark upp fyra huvudpunkter, nämligen Swedbanks arbete med att upptäcka penningtvätt, Swedbanks kommunikation, onsdagens husrannsakan och utredningar mot banken i Sverige, samt slutligen medieuppgifterna om att Swedbank skulle ha vilselett amerikanska myndigheter.

När det gäller den första punkten, Swedbanks arbete med att upptäcka penningtvätt, sade han att Swedbank tar detta på mycket stort allvar och att banken lägger ned stora resurser. Penningtvätt är en fråga för hela samhället, betonade Lars Idermark samtidigt. Banken samarbetar fullt ut med myndigheter, uppgav han också.

Ifall det behövs extra resurser för att upptäcka och förhindra penningtvätt kommer dessa resurser att finnas tillgängliga, var budskapet vidare.

Beträffande den andra punkten, kommunikation, uppgav Lars Idermark att han kan förstå att Swedbank har uppfattats som fyrkantiga.

”Vi vill vara så tydliga vi kan inom ramen för gällande lagstiftning”, sade han med referens till regler om banksekretess.

Den externa granskning, vars preliminära resultat offentliggjordes i fredags, var första steget i att bringa klarhet i utestående penningtvättsfrågor. Interna rapporter med mera kommer att ingå i den fortsatta externa granskningen som banken har beslutat om. Swedbank kommer att offentliggöra fakta i den mån det är möjligt, uppgav Lars Idermark.

Angående den tredje punkten, husrannsakan och utredning kring insiderbrott och svindleri, samarbetar Swedbank fullt ut med de svenska myndigheterna, sade Swedbank-ordföranden. Han framhöll att ingen har delgivits misstanke om brott i nuläget.

Vidare sade han att inget är av nödvändighet vad det synes vara och att till sist klarnar allt.

”Vi känner inte igen oss i den negativa bild som målas upp av oss från olika håll”, sade Lars Idermark.

Swedbank står för långsiktighet och är ett mycket välskött företag, hävdade han.

Angående aktieutdelningen framhöll han att en stor del av den går tillbaka till samhället.

Lars Idermark uppgav även att Swedbanks nuvarande mål och strategier ligger fast. Banken kommer att göra allt för att vara aktieägarvänliga, sade han vidare.

Ett par aktieägare yrkade på att torsdagens årsstämma på olika sätt skulle senareläggas, men det avslogs av stämman.

Genomför utdelningen

Vidare beslutade årsstämman att genomföra den av styrelsen föreslagna utdelningen för helåret 2018, trots att vissa mindre ägare vid stämman förespråkade att Swedbank skulle behålla pengarna ifall de skulle behövas med anledning av de granskningar som pågår kring banken.

Arvodena till styrelsen höjdes i linje med valberedningens förslag, efter viss opposition från en del mindre aktieägare som ville hålla arvodena oförändrade.

Nej till särskild granskning

Årsstämman röstade nej till organisationen Aktiespararnas förslag om att genomföra en särskild granskning kopplat till penningtvättsfrågorna.

Efter de individuella omröstningarna om ansvarsfrihet lämnade ganska stora delar av stämmodeltagarna stämman som då hade pågått i cirka två och en halv timme efter en något försenad start. Stämman fortsatte därefter.

Ny styrelse?

Swedbanks storägare Alecta (4,8 procent) utesluter inte att nomineringskommittén inom kort kallar till extrastämma för att få en ny styrelse på plats. Det rapporterar Reuters.

Nomineringskommitténs arbete med att stärka Swedbanks styrelse i ljuset av de penningtvättsanklagelser som riktas mot banken bör skötas snabbt och grundligt, uppger Alecta enligt Reuters.

Alecta gav tillsammans med storägarna Folksam (7 procent) och AMF (4,4 procent) styrelsen ansvarsfrihet vid dagens bolagsstämma, efter att under morgonen ha meddelat att detsamma inte gällde för vd Birgitte Bonnesen, som då fick avgå.

 

 

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval