Aktieägare på väg till Swedbanks årsstämma på Folkets Hus i Stockholm på torsdagen.

Swedbankhärvan Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark sade under sitt inledningsanförande vid årsstämman att det är Swedbanks uppfattning att banken är sanningsenlig och korrekt i sin kommunikation med alla myndigheter. Styrelsen frias av stämman, men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen nekas ansvarsfrihet för 2018.

När Swedbanks årsstämma beviljade bankens styrelse ansvarsfrihet för 2018. Däremot nekades Swedbanks nu avsatta vd Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet för 2018.

Uttalandet från Idermark om bankens sanningsenlighet kom när han berörde medieuppgifterna från onsdagen om att banken skulle ha vilselett amerikanska myndigheter, något som enligt bedömare anses kunna utgöra en risk för höga böter.

Under sitt anförande tog Lars Idermark upp fyra huvudpunkter, nämligen Swedbanks arbete med att upptäcka penningtvätt, Swedbanks kommunikation, onsdagens husrannsakan och utredningar mot banken i Sverige, samt slutligen medieuppgifterna om att Swedbank skulle ha vilselett amerikanska myndigheter.

När det gäller den första punkten, Swedbanks arbete med att upptäcka penningtvätt, sade han att Swedbank tar detta på mycket stort allvar och att banken lägger ned stora resurser. Penningtvätt är en fråga för hela samhället, betonade Lars Idermark samtidigt. Banken samarbetar fullt ut med myndigheter, uppgav han också.

Ifall det behövs extra resurser för att upptäcka och förhindra penningtvätt kommer dessa resurser att finnas tillgängliga, var budskapet vidare.

Beträffande den andra punkten, kommunikation, uppgav Lars Idermark att han kan förstå att Swedbank har uppfattats som fyrkantiga.

”Vi vill vara så tydliga vi kan inom ramen för gällande lagstiftning”, sade han med referens till regler om banksekretess.

Den externa granskning, vars preliminära resultat offentliggjordes i fredags, var första steget i att bringa klarhet i utestående penningtvättsfrågor. Interna rapporter med mera kommer att ingå i den fortsatta externa granskningen som banken har beslutat om. Swedbank kommer att offentliggöra fakta i den mån det är möjligt, uppgav Lars Idermark.

Angående den tredje punkten, husrannsakan och utredning kring insiderbrott och svindleri, samarbetar Swedbank fullt ut med de svenska myndigheterna, sade Swedbank-ordföranden. Han framhöll att ingen har delgivits misstanke om brott i nuläget.

Vidare sade han att inget är av nödvändighet vad det synes vara och att till sist klarnar allt.

”Vi känner inte igen oss i den negativa bild som målas upp av oss från olika håll”, sade Lars Idermark.

Swedbank står för långsiktighet och är ett mycket välskött företag, hävdade han.

Angående aktieutdelningen framhöll han att en stor del av den går tillbaka till samhället.

Lars Idermark uppgav även att Swedbanks nuvarande mål och strategier ligger fast. Banken kommer att göra allt för att vara aktieägarvänliga, sade han vidare.

Ett par aktieägare yrkade på att torsdagens årsstämma på olika sätt skulle senareläggas, men det avslogs av stämman.

Genomför utdelningen

Vidare beslutade årsstämman att genomföra den av styrelsen föreslagna utdelningen för helåret 2018, trots att vissa mindre ägare vid stämman förespråkade att Swedbank skulle behålla pengarna ifall de skulle behövas med anledning av de granskningar som pågår kring banken.

Arvodena till styrelsen höjdes i linje med valberedningens förslag, efter viss opposition från en del mindre aktieägare som ville hålla arvodena oförändrade.

Nej till särskild granskning

Årsstämman röstade nej till organisationen Aktiespararnas förslag om att genomföra en särskild granskning kopplat till penningtvättsfrågorna.

Efter de individuella omröstningarna om ansvarsfrihet lämnade ganska stora delar av stämmodeltagarna stämman som då hade pågått i cirka två och en halv timme efter en något försenad start. Stämman fortsatte därefter.

Ny styrelse?

Swedbanks storägare Alecta (4,8 procent) utesluter inte att nomineringskommittén inom kort kallar till extrastämma för att få en ny styrelse på plats. Det rapporterar Reuters.

Nomineringskommitténs arbete med att stärka Swedbanks styrelse i ljuset av de penningtvättsanklagelser som riktas mot banken bör skötas snabbt och grundligt, uppger Alecta enligt Reuters.

Alecta gav tillsammans med storägarna Folksam (7 procent) och AMF (4,4 procent) styrelsen ansvarsfrihet vid dagens bolagsstämma, efter att under morgonen ha meddelat att detsamma inte gällde för vd Birgitte Bonnesen, som då fick avgå.

 

 

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas