Rapport Swedbanks tredje kvartal 2019 tyngdes av högre kostnader och rörelseresultatet blev lägre än analytiker räknat med.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Kvartalet tyngt av högre kostnader. Bankens nya vd Jens Henriksson konstaterar i sitt vd-ord att kostnaderna har ökat. ”Förutom ett antal engångsposter som påverkat kostnaderna negativt har vi spenderat mer pengar för att hantera de pågående myndighetsutredningarna och vidta åtgärder för att stärka upp våra processer i arbetet mot penningtvätt”, skriver han i rapporten.

Lägre vinst än väntat. Swedbanks rörelseresultat blev 5.841 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Ett genomsnitt av 16 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 6.031 miljoner kronor.

Räntenettot i linje. Swedbanks räntenetto under det tredje kvartalet blev 6.553 miljoner kronor, att jämföra med det andra kvartalets 6.607 miljoner. Utfallet var i stort sett i linje med Infront Datas snittestimat, som låg på 6.586 miljoner.

Avgifter påverkade. Att räntenettot minskade med 1 procent under tredje kvartalet jämfört med det andra berodde i första hand på högre kostnader för insättningsgarantin och resolutionsavgiften, skriver Swedbank. Föregående kvartal påverkades positivt av att resolutionsavgiften justerades i samband med det slutgiltiga beskedet från Riksgälden gällande resolutionsavgiften för 2019.

Ökat provisionsnetto. Provisionsnettot ökade med 3 procent tredje kvartalet, jämfört med andra kvartalet, och uppgick till 3.297 miljoner kronor. Väntat var 3.263 miljoner, enligt Infront Data. Ökningen i provisionsnettot var främst en följd av ett högre kortanvändande under semestermånaderna samt att kapitalförvaltningsintäkterna gynnats av en positiv aktierelaterad värdeutveckling, enligt banken.

Prognos om kostnader kvar. Swedbank står fast vid budskapet att de underliggande kostnaderna väntas understiga 17 miljarder kronor under 2019, uppger vd Jens Henriksson. Banken räknar också med att ha utredningskostnader på cirka 1 miljard kronor under helåret, vilket är i linje med tidigare guidning.

Går mot längre period av lägre aktivitet. Geopolitiska spänningar har fortsatt påverka marknadsutvecklingen under tredje kvartalet. Osäkerheten gör att företagen tvekar om investeringar medan hushållen håller tillbaka på konsumtionen, med negativa effekter på den globala ekonomiska tillväxttakten som följd. Såväl den europeiska som den amerikanska centralbanken har reagerat med att stimulera ekonomin genom sänkta räntor och förnyade tillgångsköp. ”Mot bakgrund av detta ser vi ut att gå mot en längre period av låga marknadsräntor och lägre marknadsaktivitet”, uppger Swedbank-chefen.

Börsen
Storbankerna upp på nedåtgående börs
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Asien
Asienbörserna backade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar