Aktietips JM tar plats i Swedbanks så kallade fokusportfölj samtidigt som Epiroc kastas ut.

Det är Swedbanks placeringssajt Aktiellt som rapporterar om den senaste uppdateringen av fokusportföljen.

”Drivet av en fortsatt återhämtning i ekonomin, i kombination med låga räntor och stora stimulanser, ser vi att en strukturellt gynnsam miljö för risktillgångar alltjämt råder. Med vår vy om en sekventiell återhämtning i ekonomin förordas nu också en relativt hög andel industrirelaterade bolag i fokusportföljen”, skriver banken.

Epiroc ersätts dock med JM i uppdateringen. Dessutom höjs vikten i Trelleborg med 2 procentenheter.

När det gäller bostadsbyggaren JM anser analyshuset Kepler Cheuvreux, som ansvarar för Swedbanks aktieanalys, att bolagets stabilitet motiverar högre multiplar.

”Den svenska bostadsmarknaden var oväntat stark under 2020 med genomsnittspriser som steg med 11 procent i Sverige och med 5 procent för bostadsrätter (enligt Valueguard). Denna underliggande gynnsamma marknad ser vi öppnar upp för positiva överraskningar”, skriver Kepler Cheuvreux analytiker.

Man konstaterar också att JM varit en av få utvecklare som hållit igång byggstarterna under 2019 och 2020, vilket innebär att JM kommer att möte mindre konkurrens när dessa bostäder väl är färdigställda 2021-2022.

”Med ökade priser, större förtroende efter vaccinationsprogrammen och räntor som förblir på mycket låga nivåer ser onekligen utsikterna framåt bra ut. Vi finner därför också att aktien bör kunna handlas till högre multiplar än de historiska genomsnitten, varför vi finner bolaget attraktivt värderat”, skriver analytikern och rekommenderar köp med riktkursen 345 kr vilket motsvarar en uppsida på nästan 17 procent.