Aktietips Balder ersätter SBB som Swedbanks favoritaktie i fastighetsbranschen Det framgår i en uppdatering av storbankens sektorfavoriter.

Swedbanks sektorfavoriter består av de aktier inom sju olika branscher som storbanken anser har bäst förutsättningar att utvecklas väl i den rådande marknadsmiljön. Placeringshorisonten uppgår till tolv månader och listan uppdateras normalt varannan vecka, enligt storbanken. 

Nu gör Swedbank en förändring i fastighetsbranschen, rapporterar bankens placeringssajt Aktiellt på tisdagsmorgonen. Den tidigare favoriten SBB ersätts av Göteborgsbaserade Balder med vd:n och storägaren Erik Selin i spetsen. 

Enligt storbanken har Balder ”mycket god intäktsstabilitet” och förtjänar en ”premievärdering”. Riktkursen sätts till 60 kr, vilket är i linje med Balders stängningskurs på måndagen. 

– Med knappt 60 procents exponering mot bostäder och dess stora geografiska diversifiering har Balder en låg riskprofil och en god intäktsstabilitet. Genomsnittlig återstående avtalslängd för hyresavtalen i den kommersiella fastighetsportföljen är vidare 6 år, vilket också adderar till stabiliteten i intjäningen, står det att läsa i bolagsanalysen av Kepler Cheuvreux, som ansvarar för Swedbanks aktieanalyser. 

– Balder har vidare en mycket stark projektportfölj för produktion av nya bostäder, där bolaget utvecklar såväl enskilda fastigheter så som större områden och stadsdelar.

För tillfället handlas Balder till 14,4 gånger det förväntade kassaflödet per aktie för helåret 2023, enligt analyshuset.

– Givet den mycket höga stabiliteten i Balders fastighetsportfölj ser vi dock att bolaget bör handlas till 15x P/FFO (Funds from operations, reds. anm.) vilket också är basen för riktkursen på 60 kronor. Vår vy är därmed att aktien är attraktivt värderad, inte minst relativt sektorn som handlas till än högre multiplar, går det att läsa vidare i analysen. 

Funds from operations är ett begrepp för att mäta kassaflödet i ett fastighetsbolag eller fastighetsinvesteringsfond, en så kallad REIT.