Aktier Alternativen till avkastning utanför aktiemarknaden är obefintliga och Swedbank behåller övervikten för aktier. Men i bankens fokusportfölj stuvar man om och byter ut två av bolagen.

Swedbank ser en global ekonomi som växer måttligt och räntor som förblir låga under en avsevärd tid framåt.

”Nyckeln till fortsatt minskad rädsla för en recession ligger dels i ytterligare klarhet kring fas-1 avtalet mellan USA och Kina gällande handel samtidigt som det krävs en fortsatt förbättring i de många nedtryckta konjunkturbarometrarna”, skriver Swedbank som konstaterar att detta i kombination med låga räntor är grunden för bankens övervikt i aktier.

När det gäller svenska aktier så neutraliserade Swedbank övervikten men banken behåller ändå fokuseringen på konjunkturkänsliga sektorer.

I den senaste uppdateringen av Swedbanks fokusportfölj byter Swedbank ut Boliden och Epiroc mot Lundin Mining och Alfa Laval.

När det gäller Lundin Mining så ser Swedbank / Kepler Cheuvreux en ”långsiktig god potential i kopparmarknaden på grund av en brist på nya högkvalitativa projekt efter år av underinvestering, ett ökat miljöfokus som stödjer efterfrågan och begränsar produktion samt en nedåtgående trend i malmhalterna globalt”.

Det bådar gott för Lundin Mining eftersom koppar är bolagets huvudmetall. Dessutom kommer de senaste årens stora investeringar i koppargruveprojekt nu minska mot underhållsnivåer.

”Detta innebär att bolagets vinstprofil de kommande åren ser attraktiv ut, med ökad intjäning samt goda kassaflöden. Lundin Mining värderas för närvarande till låga 3-3,5x EV/EBITDA över 2020-2021E, detta kan jämföras med sista tio årens snitt om 5.3x och därför ser vi en betydande omvärderingspotential i bolaget”, skriver analytikern och rekommenderar köp med riktkursen 70 kr vilket motsvarar en potentiell uppsida på nästan 27 procent.

När det gäller Alfa Laval så lyfter Swedbank / Kepler Cheuvreux fram potentialen på den marina sidan. Nya utsläppskrav för fartyg träder i kraft vid årsskiftet vilket lyfter efterfrågan på så kallade ”scrubbers” som renar fartygens utsläpp.

”Vi anser att Alfa Laval är ett av bolagen som gynnas mest om en vändning kommer i cykeln för scrubbers och marin under kommande år. Att aktien värderas med en rabatt jämfört sektorn är enligt vår syn omotiverad varpå vi finner den attraktiv på rådande nivåer”, skriver analytikern och rekommenderar köp med riktkursen 260 kr vilket motsvarar en potentiell uppsida på 9 procent.

Not: Swedbank fokusportfölj är en fokuserad och diversifierad svensk basportfölj. Den bygger på Swedbanks tematiska aktiestrategi och Kepler Cheuvreux´s fundamentala bolagsanalys. Den består av 12 till 16 aktier och placeringshorisonten är 3-6 månader.

Börsen
Nedåt för storbolagen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Asien
Asienbörserna backade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar