Aktier Swedbank kastar ut Essity ur bankens fokusportfölj och ersätter den med Epiroc, rapporterar bankens placeringssajt Aktiellt.

Enligt Aktiellt ser Swedbank att det visserligen finns risk för att den kortsiktiga turbulensen kan hålla i sig ett tag. Men oron kan gradvis komma att klinga av och som grund för fokusportföljen är scenariot om en underliggande och sekventiell återhämtning i ekonomin, främst inom industrirelaterat.

I den senaste uppdateringen av portföljen får Essity lämna plats för Epiroc. När det gäller Epiroc som anser analyshuset Kepler Cheuvreux, som ansvarar för Swedbanks aktieanalyser, att bolaget är väl positionerat för att dra nytta av teknologiska trender inom gruvnäringen. Det handlar bland annat om automation och elektrifiering, vilket kommer att vara nyckeldrivare de kommande åren, skriver Kepler Cheuvreux analytiker.

En annan sak som talar för Epiroc är att 60 procent av Epircos kunder är guld- och koppargruvor.

”Speciellt kopparsegmentet väntas ha en god utveckling under kommande år, drivet av ökad efterfrågan till följd av den globala övergången till elbilar samt en längre tids underinvestering i världens koppargruvor”, skriver Kepler Cheuvreux analytiker.

Kepler Cheuvreux ser också signaler på att den underliggande marknaden är på väg tillbaka.

”Givet vår vy över efterfrågan och teknologitrender, den starka balansräkningen och de höga marginalerna, finner vi detta högkvalitativa bolag högst intressant”, skriver analytikern och rekommenderar köp med riktkursen 149 kr vilket är 10 procent högre än dagens kurs.