Aktietips Storytel ersätts med Essity inom konsumentsektorn medan Boliden kastas ut från favoriterna inom basindustrin. Det är de senaste ändringarna i Swedbank / Kepler Cheuvreux sektorfavoriter.

När det gäller Essity så skriver analyshuset Kepler Cheuvrex, som ansvarar för Swedbanks aktieanalys, att bolaget är globalt marknadsledande inom inkontinensprodukter och professionella hygienlösningar samt marknadstvåa inom mjukpapper. Dessutom rankas Essity som nummer fyra inom blöjor och nummer fem inom sanitetsprodukter för kvinnor.

”Efterfrågan på Essitys produkter är stabil och drivs av faktorer som inkomstökningar på tillväxtmarknader och demografi. Som en ledande global aktör har Essity goda tillväxtutsikter på cirka 3 procent per år”, skriver analytikern.

Huvudfokus under de kommande åren lär dock vara marginalförbättringar:

”Vi ser goda förutsättningar för vinsttillväxt framöver, tack vare minskade kostnader samt prishöjningar. Jämfört med sina konkurrenter ser vi Essity vara positionerad för att leverara den bästa vinsttillväxten det kommande året samt ser en potential för en mer långsiktig omvärdering om bolaget lyckas leverera på sina ambitioner om en rörelsemarginal på 15 procent”, skriver Kepler Cheuvreux.

Rekommendationen är köp och riktkursen ligger på 360 kr vilket motsvarar en uppsida på närmare 12 procent.

När det gäller basindustri kastas Boliden ut från sektorfavoriterna. Vanligtvis brukar Swedbank/Kepler Cheuvreux ersätta borttagna aktier med andra men den här gången väljer man att avvakta. Nu finns endast Lundin Mining och Stora Enso med som favoriter inom basindustrin medan BillerudKorsnäs alltjämt ligger i kategorin ”en aktie att undvika”.

Swedbanks övriga sektorfavoriter just nu hittar du på Swedbank Aktiellt.