Börsen Börsen står nu och väger efter den flygande starten på året, bedömer Swedbanks experter. I sin uppdaterade investeringsstrategin rekommenderar banken en fortsatt undervikt aktier på grund av de osäkra framtidsutsikterna. 

Swedbanks strategi- och allokeringschef Mattias Isaksson konstaterar i rapporten att banken haft fel om marknadsutvecklingen i början av 2023. Den väntade konjunkturoron uteblev – i stället har framför allt den amerikanska ekonomin ångat på och stärkt börshumöret. 

”Det har ritat om förutsättningarna för allokeringen och möjligen borde det även resultera i en förändrad väg framåt. Vikten av att planera vad som kan komma längre fram och att vara uppmärksam är dock sannolikt viktigare än någonsin”, säger han i en kommentar. 

Den fortsatt starka ekonomiska utvecklingen ökar däremot risken för att inflationen biter sig fast på dagens höga nivåer. Samtidigt lurar fortfarande en potentiell konjunkturnedgång runt hörnet, enligt allokeringschefen. 

Mattias Isaksson och hans kollegor på Swedbank uppfattar det som att börsen nu står och väger efter kursrallyt som inledde året. Stockholmsbörsen stängde på måndagen runt 8 procent högre än vid utgången av 2022.

– Brist på övertygelse i kombination med stor osäkerhet gör att vi väljer att ligga kvar med en undervikt, skriver allokeringschefen.

I portföljens ränteben behåller Swedbank övervikten i statspapper och en neutral rekommendation när det gäller företagsobligationer. 

På aktiesidan fortsätter banken att undervikta USA och övervikta Europa. Den sistnämnda positionen syftar till att dra nytta av ”den för stunden oväntat starka konjunkturen”, enligt Mattias Isaksson. 

Så länge räntemarknaden fortsätter att styra börsen och det mesta talar för att räntorna blir kvar på dagens högre nivåer under en längre tidsperiod kommer Swedbank att vara försiktigt inställd till aktier, står det vidare i rapporten. 

Konjunkturutvecklingen ger ”stöd” till nya uppgångar, men den potentiella uppsidan kan snabbt grusas vid överraskande höga inflationssiffror framöver, betonar Mattias Isaksson.