Krisen Den svenska statskulden kommer att skjuta i höjden på ett sätt som inte skådats sedan 1990-talskrisen. Riksgälden kommer att kraftigt få öka sina emissioner av statspapper, men några större ränteuppgångar är dock inte att vänta till följd av detta massiva utbud eftersom Riksbanken finns där som en stor köpare. Det säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Tittar man på hur statsskulden kommer att stiga framöver påminner det snarare om uppgången på 90-talet än om finanskrisen. En stor skillnad mot 90-talet är dock att vi denna gång inte kommer att få så stora effekter på räntorna eftersom Riksbanken varit väldigt tydliga med att räntorna ska förbli låga under lång tid. De kommer att finnas där som en köpare om räntorna visar tendenser till att börja stiga”, säger han.

En försmak på vad som komma skall var att statens betalningar i april resulterade i ett underskott på 38,9 miljarder kronor.

”Det var i stort sett så illa som det kunde vara. Maj kommer sedan att bli ännu mycket värre och sedan fortsätter det. Vi räknar med ett underskott på 375 miljarder kronor i år, beroende på en kombination av krispaket och kraftigt sjunkande skatteinkomster”, säger Knut Hallberg.

Hittills uppgår krispaketen till runt 185 miljarder kronor, men Swedbank räknar med att det bli uppemot 300 miljarder kronor i slutänden, med både fler krispaket och sedan stimulanspaket när ekonomin ska fås i gång igen. Till detta kommer konjunktureffekterna, där nedgången i ekonomin innebär lägre skatteintäkter och ökade utgifter för till exempel arbetslöshet.

”Budgetunderskott kommer att bli något vi får leva med i ganska många år framöver. Underskotten kommer framöver inte att bli lika stora som i år men statskulden kommer bara att växa i flera år, på ett sätt som närmast påminner om 90-talskrisen”, säger Knut Hallberg.

Detta snabbt ökande underskott måste Riksgälden täcka upp med att kraftigt utöka sina emissioner av statspapper. Hur mycket mer Riksgälden tror de behöver låna och hur de avser att göra det kommer det närmare besked om den 19 maj, då de publicerar en ny prognos för lånebehovet.

Knut Hallberg tror att Riksgälden i ett första skede främst kommer att utöka sina emissioner av kortare statsskuldsväxlar, med tanke på den stora osäkerhet som råder om framtida lånebehov. Sedan kommer de gradvis att emittera mer statsobligationer och de kan också komma att få titta på andra alternativ.

”Jag tror de kan komma att damma av diskussioner om en ultralång obligation, som de avfärdade i vintras på grund av att lånebehovet var för litet. De kan också emittera mer gröna obligationer än de tänkt sig och ytterligare en joker är obligationslån i utländsk valuta”, säger han.

Trots att marknaden mer eller mindre kommer att översvämmas av nya statspapper framöver räknar Swedbank inte med att detta kommer att få någon större effekt på marknadsräntorna. Anledningen till detta är att det också finns en mycket stor efterfrågan – från Riksbanken.

”Riksbanken har varit väldigt tydliga med att de inte vill se ett allmänt stigande ränteläge. Vi tror att de kommer att fortsätta med QE och dessa köp sätter ett tak för en eventuell ränteuppgång. På det viset är den en stor skillnad mot 90-talet då det var det skräck på marknaden och köpbojkotter av svenska statspapper. Det kommer vi inte att få se nu”, säger Knut Hallberg.

Swedbank bedömer att statspappersräntorna kommer att röra sig inom ett ganska snävt intervall, där utbudsoro kan pressa upp dem något men där köp från Riksbanken sedan får räntorna att sjunka tillbaka igen.

”Marknadens fokus är Riksgälden och Riksbanken, utbud och efterfrågan. Det är det som det kommer att pendla mellan. Det är klart att ett ökat utbud kommer att pressa upp räntorna, men händer det lär Riksbanken köpa mer. Det är inga stora rörelser det handlar om, kanske max några tiotals punkter hit eller dit beroende på om det är utbud eller efterfrågan som dominerar marknadens diskussioner för stunden”, säger han.

 

Aktie
Oscar Properties skjuter på både stämma och årsredovisning
Börsen
Uppåt med banker och cykliskt i topp
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Pandemin
XXL rusar efter återkallande av permitterad personal
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser
26/5
Trading Direkt: Skillnad när Evo tar plats i OMXS30
Analys
Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt på bred front i Asien
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond
Foto: istockphoto
Krisen
UC: Första konkursvågen tycks vara över
Placera
Danske ökar övervikten i amerikanska aktierBättre positionerade för snabb återhämtning efter corona
Placeringar
Skandia: Krisen är redan historia för börsen”Spararna bör ändå ta höjd för nya sättningar”
Fonder
Hedgefonder tankar tillväxtbolag Facebook, Alphabets Google, Alibaba, Amazon och Microsoft bland favoriterna
Bostad
Handelsbanken: Bopriserna kan i värsta fall rasa 20 procent"En kris som ingen vill se"
Krisen
Analys: Feds stödåtgärder kommer inte skapa hyperinflation
Krisen
Riksbanken: Extremt fall i efterfråganMen stor skillnad mellan branscher
Aktie
Här är villkoren i Scandics nyemission
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan strunta i