Privatekonomi En separation kan innebära att den med lägst inkomst i förhållandet får drygt 10 000 kr mindre kvar att leva på efter nödvändiga utgifter, enligt beräkningar som Swedbank har gjort. Bankens hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll delar med sig av sina tips för att trygga privatekonomin vid en separation eller skilsmässa. 

Vid sidan av den personliga tragedin kan en separation eller skilsmässa också vara högst ansträngande för ekonomin och innebära flera tusenlappar mindre i plånboken varje månad. 

– Alla situationer är olika, men en bra utgångspunkt när man går skilda vägar är att båda ska ha förutsättningar till en hållbar ekonomi, kommenterar Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som gjort beräkningarna på hur en separation kan slå mot privatekonomin. 

För en tvåbarnsfamilj som bor i lägenhet, där den ena i förhållandet tjänar 40 000 kr och den andra 30 000 kr, har personen med lägst inkomst drygt 12 000 kr kvar att leva på efter nödvändiga utgifter. 

Om paret separerar med gemensam vårdnad av barnen får personen med lägst inkomst knappt 1 700 kvar i plånboken. Det gäller även om personen flyttat till en mindre bostad och får bostadsbidrag. 

Uträkningen bygger på att paret fördelat kostnaderna jämställt där personen med högst inkomst betalat mer för exempelvis mat och boende, enligt Swedbank. 

– I en sådan situation är det viktigt att göra en budget för att ha koll, att anpassa sina utgifter utifrån inkomsten och långsamt växa in i sin nya ekonomi. Det är särskilt viktigt nu när det är ekonomiskt osäkra tider, säger Madelén Falkenhäll vidare i en kommentar.

Om man går skilda vägar i ett förhållande är det viktigt att dela upp hemmet. Äger man en bostad tillsammans och den ena personen ska bo kvar bör bostaden värderas av en mäklare för att den ekonomiska uppgörelsen blir rättvis.

Bohag som exempelvis möbler värderas oftast utifrån nytta och inte marknadsvärde, fortsätter Swedbank. Den som bor kvar i bostaden bör i sin tur kompensera sin tidigare partner ekonomiskt för bohag som lämnas kvar. 

– Försök att dela upp utan skuldkänslor och dåligt samvete, se det som en ekonomisk uppgörelse som båda ska bli nöjda med. Och se till barnens och varandras bästa. Är det svårt att komma överens kan ni ta hjälp av en familjejurist, kommenterar bankens hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll.