Räntor Riksbanken kommer att höja räntan mer än vad många tror. Det tror både Swedbanks och Nordeas ekonomer.

Swedbank tror att Riksbanken kommer att tvingas öka åtstramningstakten efter den oväntat höga inflationsrapporten för juni. De tror nu att räntan kommer att höjas med 75 punkter i september, men sannolikheten för en mellanmöteshöjning har också ökat.

Det skriver Swedbankekonomerna Carl Nilsson och Emma Paulsson i ett kundbrev efter att SCB publicerat KPIF-data för juni på torsdagsmorgonen.

KPIF-inflationen steg till 8,5 procent i juni, väl över de 8,0 som väntades enligt av Riksbanken själva och enligt Infronts prognosenkät. KPIFXE-inflationen steg samtidigt till 6,1 procent, över de 5,8 procent som väntades enligt Infronts enkät och de 5,7 procent som Riksbanken räknade med i prognosen i juni.

”Med en underliggande inflation som ihållande kommer in över förväntningarna finns det skäl att räkna med en mer hökaktig Riksbank på kort sikt”, skriver Nilsson/Paulsson.

De noterar att protokollet från Riksbankens junimöte avslöjade en ”svag hökaktig lutning”, som nu kan komma att diktera Riksbanken policy.

”Vi räknar nu med att Riksbanken kommer att leverera en 75-punktershöjnin i september, men risken för en mellanmöteshöjning, men kanske så mycket som 50 punkter, är betydande”, skriver Swedbanksekonomerna.

Även Nordea tror att Riksbanken kommer att tvingas öka tempot på åtstramningar efter den oväntat höga inflationstakten i juni. Nordea har därför justerat sin prognos och tror nu på en 75 punkters höjning vid mötet i september samt en ränta på 2 procent i slutet av 2022.

Det skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

Nordea höjer sin prognos från en räntehöjning med 50 punkter till 75 punkter vid mötet i september. Vidare tror de på en höjning med 50 punkter i november, då kommer styrräntan att hamna på 2 procent.

Nordea behåller sin prognos om att styrräntan kommer att vara oförändrad under 2023. Nordea ser även att det är möjligt med en höjning mellan möten, men inget de räknar med.