Analys Coronaviruset börjar sätta sina spår på svensk ekonomi och man kan räkna med en tillfällig negativ chock på Sveriges industriproduktion. Skulle viruset spridas till fler exportmarknader än enbart Kina kan den industriella nedgången bli djupare och mer långvarig. En svårkontrollerad inhemsk smittspridning skulle även leda till en bredare tillväxtnedgång. Det skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

I dagsläget bedömer banken att det mest troliga scenariot är en större och okontrollerad spridning av coronaviruset även i andra regioner utanför Östra Asien. Detta skulle i så fall innebära en ökad osäkerhet åtminstone fram tills sommaren, med större exportförluster och global osäkerhet än i ett mildare scenario där effekterna begränsas till Kina.

”I detta scenario skulle Sveriges industri se en mer långvarig nedgång, som till viss mån även skulle spridas till andra sektorer än industrin, genom industrirelaterade tjänster och effekter på arbetsmarknaden”, skriver Swedbank.

I ett första mildare Kinascenario begränsas effekterna av den nedgång som redan skett för efterfrågan och industriproduktion i Kina. I sådana fall väntas en påtaglig, men kortvarig effekt, som framför drabbar företag med stor export till eller import från Kina.

Ett tredje och mest allvarligt scenario är en mycket utbredd global pandemi som skulle bli allvarlig även i Sverige.

”I detta fall skulle konsumtionen kunna falla betydligt och karantänåtgärder lär i viss mån hämma produktionen. Även i detta scenario skulle påverkan på Sverige vara relativt tillfällig, men återhämtningen skulle bli mer gradvis än i det första scenariot”, skriver Swedbank.

Banken påpekar att det råder stor osäkerhet kring de ekonomiska effekterna i de olika scenarierna och att effekterna i hög grad beror på hur utbredd spridningen blir och hur drastiska åtgärder som vidtas för att bekämpa den.

Vilken typ av ekonomisk-politiska motåtgärder som sätts in beror på effekten på ekonomin, men troligen är det i första hand en fråga för finanspolitiken.

”Med räntor på mycket låg nivå och en svag krona är ytterligare penningpolitiska lättnader knappast första prioritet utan snarare finanspolitiska åtgärder. Det kan bland annat handla om kreditgarantier i olika former eller andra stöd till främst företagssektorn samt stöd till korttidsarbete”, skriver Swedbank.

Effekten på inflationen från Coronaviruset är enligt Swedbank mycket svår att bedöma, då det finns effekter som drar åt båda riktningar. Å ena sidan riskerar viruset att leda till produktionsstörningar och hyllor som börjar gapa tomma på importerade varor från bland annat Kina – vilket kan leda till högre priser under våren. Å andra sidan kan priserna på bland annat utrikes flygresor och paketresor bli lägre, men möjligen kommer då fler att semestra på hemmaplan samtidigt som vissa kulturaktiviteter kan möta en dämpad efterfrågan.

 

Bostad
Hemnet: Byggts upp ett rekordutbud av bostadsrätter
Pandemin
Häggström: Därför blir det ingen snabb återhämtning
Boränta
Chefekonomen: Riksbankens åtgärder håller boräntorna nere”Obefintligt chans för stigande bopriser”
Foto: Erik Simander/TT
Aktie
Assa Abloy nästan halverar utdelningen
Sektor
"Betsson och Kindred för billiga för att ignorera"
Börsen
Fortsatt slagigt på börsen
Sektor
Citi: Bankernas utdelningskapningar redan diskonterade
Analys
Analys: Lupes värdering ohållbar
Foto: Shutterstock
Råvaror
Negativa priser på viss USA-olja
Foto: istockphoto
Fonder
Spararna dumpar företagsobligationsfonderCash och indexfonder lockar mer
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Pandemin
Alla hotell i Österrike stängsPandox har två hotell i landet
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI: Veoneer köpvärd för dig med hög riskvilja
Aktie
Vinstvarning från ABB
Råvaror
Oljan på 18-årslägstaWTI tillfälligt under 20 dollar
Foto: istockphoto
Asien
Mest nedåt i Asien
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Aktie
SSAB drar nu tillbaka hela utdelningsförslaget
Pandemin
Trump: Nedstängning under hela aprilHar nu undertecknat stimulanspaketet
Aktie
Eniro ansöker om rekonstruktionMen gäller endast moderbolaget
Chatt
Hernhag: Fem köpvärda preffar efter rasetTre bolag med säkra utdelningar
Fonder
Över 26 000 premiepensionskonton låsta – mitt under börsturbulensenOväntad följdeffekt av Spiltanstoppet
Pandemin
Representanthuset har nu godkänt stödpaketetBara Trumps godkännande återstår
Sektor
ABG: Svenska livsmedelsjättarna säker hamn i pandeminHöjer både Ica och Axfood
Foto: istockphoto
Oljepriset
Oljan: Opecländer ber om nåd från priskrig