Boränta Den höga inflationen dröjer sig kvar och tvinga Riksbanken att skynda på med räntehöjningar. Det gör i sin tur att den korta boräntan väntas vara dubbelt så hög om ett år jämfört med i dag, spår Swedbank i bankens senaste upplaga av Räntebladet.

– Mycket talar för att inflationen dröjer sig kvar på höga nivåer, vilket torde stressa Riksbanken att skynda på med räntehöjningar. Därför reviderar vi upp prognosen för bolåneräntorna. Vi räknar med att den rörliga bolåneräntan ligger på 3,4 procent om ett år, en dubblering från dagens nivå, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank i ett pressmeddelande.

Swedbank spår att kärninflationen (KPIF exklusive energi) stiger till drygt 5 procent i sommar och ligger kvar på den nivån under det andra halvåret. Först nästa år börjar den sjunka igen.

Swedbank tror därför att Riksbanken svarar med att höja styrräntan med 50 punkter i juni, och därefter med 25 punkter vid varje efterföljande möte fram till april nästa år. Det innebär att styrräntan når 1,75 procent i april 2023, skriver banken.

I takt med att styrräntan stiger kommer också de svenska korträntorna att lyfta snabbt. Däremot närmar vi oss toppen när det gäller längre räntor.

– Vi räknar med att räntor på längre löptider stiger ytterligare något framöver, men den stora uppgången har vi bakom oss. När utsikterna för global inflation och tillväxt dämpas bör ränteuppgången stanna av, säger Andreas Wallström.

swedbank-ranteprog-jun-22

Källa: Swedbank