Aktietips Swedbank fortsätter att övervika de konjunkturkänsligaste sektorerna samtidigt som man också väljer att balansera dessa med mer defensiva innehav med bra momentum. Två nya aktier får därför ta plats i fokusportföljen medan två andra lämnar.

Swedbank konstaterar i ett marknadsbrev att rädslan när rapportsäsongen drog igång var hög men av de svenska bolag som hittills rapporterat har de flesta belönats med kursuppgångar.

Banken behåller övervikt i aktier då man inte ser någon närliggande recession samtidigt som räntorna kommer förbli låga.

”Detta skapar en relativt gynnsam miljö för aktier och då ser vi inga hinder med nuvarande värdering. Vi kvarstår överviktade de konjunkturkänsligaste sektorerna samtidigt som vi balanserar dessa med mer defensiva innehav med bra momentum”, skriver banken och gör flera ändringar i fokusportföljen som beskrivs som en fokuserad och diversifierad svensk basportfölj.

I tisdagens uppdatering byter Swedbank ut Telia och JM mot Essity och Peab.

När det gäller Essity pekar Kepler Cheuvreux (som står bakom Swedbanks aktieanalyser) på att efterfrågan på Essitys produkter är stabil och drivs av faktorer som inkomstökningar på tillväxtmarknader och demografi. Som en ledande global aktör har Essity goda tillväxtutsikter på cirka 3 procent per år och Kepler spår dessutom klart förbättrade marginaler framöver.

”Vi tror på en stark marginalförbättring framåt, tack vare minskade kostnader samt prishöjningar. Essity är jämfört sina konkurrenter således positionerad för att leverera den bästa vinsttillväxten för H2 2019 samt 2020E på cirka 20 procent. Samtidigt ser vi potential för en långsiktig omvärdering om bolaget levererar på sina ambitioner om en rörelsemarginal på 15 priocent, jämfört med 12 procent förra året”, skriver Kepler Cheuvreux analytiker.

Riktkursen ligger på 325 kr vilket motsvarar en uppsida på drygt 12 procent.

När det gäller Peab anser Kepler att byggbolaget efter år av omstruktureringar nu har en stabil utveckling där balansräkningen också blivit stark.

”Peabs närvaro inom alla typer av konstruktion och marknadens sencykliska karaktär ger stöd åt orderingången och vi ser fortsatt potential för förbättringar när det gäller lönsamheten”, skriver Kepler Cheuvreux analytiker.

Riktkursen är 100 kr vilket motsvarar en uppsida på drygt 13 procent.